Η Google τιμά τον Ζωρζ Σερά- Το doodle για τα 162 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου

Georges Seurat’s 162nd Birthday Facebook Twitter
Πηγή φωτό Getty Images
0

Αφιερωμένο στον Ζωρζ Σερά είναι το σημερινό doodle της Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 162 ετών από τη γέννηση του Γάλλου ζωγράφου. 

Ο Σερά, σημειώνει η Google, αιχμαλώτισε τις φυσικές ιδιότητες του φωτός σε σκηνές της σύγχρονης ζωής του Παρισιού, με τη χαρακτηριστική τεχνική του που έγινε γνωστή ως πουαντιγισμός ή ντιβιζιονισμός.  

Οι καινοτόμες μέθοδοι του αποτέλεσμα τον έναυσμα για τη σχολή του νεοϊμπρεσιονισμού, το πρωτοποριακό κίνημα του 19ου αιώνα που άλλαξε για πάντα την πορεία της σύγχρονης τέχνης, επισημαίνει ακόμη η Google στο σύντομο «αφιέρωμα» στον ζωγράφο.

Ο Ζωρζ Σερά γεννήθηκε σαν σήμερα το 1859 στο Παρίσι και ήταν παιδί ευκατάστατης οικογένειας. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική εκπαίδευσή του ως έφηβος και συνέχισε στην υψηλού κύρους σχολή καλών τεχνών École des Beaux-Arts το 1878. Ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για την επιστήμη πίσω από την τέχνη κατά τη διάρκεια των σπουδών του, αλλά σύντομα απογοητεύτηκε από τους περιορισμούς της ακαδημαϊκής παράδοσης. Εμβάθυνε στην επιστημονική μελέτη της θεωρίας των χρωμάτων και της οπτικής για να αναπτύξει ένα πρωτότυπο στιλ που αργότερα έγινε γνωστό ως πουαντιγισμός ή ντιβιζιονισμός. 

Έπειτα από πολλά προσχέδια σε μικρούς πίνακες, μια συνάντηση με έναν χημικό 100 ετών και χρόνια πειραματισμών, ο Σερά ολοκλήρωσε τον πίνακα που θεωρείται το αριστούργημά του σε ηλικία μόλις 26 ετών. Πρόκειται για το έργο «Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ», που τώρα βρίσκεται στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου. 

Ο Σερά πέθανε σε ηλικία 31 ετών στο Παρίσι, στις 29 Μαρτίου 1891, από ασθένεια, ενώ το έργο του ενέπνευσε αμέτρητους καλλιτέχνες. 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεμοστρόβιλοι, προσεληνώσεις και η διαχρονική γοητεία της Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ανεμοστρόβιλοι, προσεληνώσεις και η διαχρονική γοητεία της Όντρεϊ Χέπμπορν

Μια δυνατή εβδομάδα στις αίθουσες με τη Σκάρλετ Γιόχανσον ως κομεντιέν παλιάς κοπής, τον Νίκολας Κέιτζ ως εκπρόσωπο του Κακού και δύο ελκυστικές επανεκδόσεις να ξεχωρίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Υπουργείο Πολιτισμού: Η ανακοίνωση για την οικία του Άγγελου Τερζάκη στο Ναύπλιο

Πολιτισμός / Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν πωλούνται τουριστικά είδη στην οικία του Άγγελου Τερζάκη στο Ναύπλιο

Τι εξηγεί το υπουργείο Πολιτισμού για την απαλλοτρίωση και αποκατάσταση της οικίας του Άγγελου Τερζάκη που αποκτήθηκε από το ελληνικό δημόσιο το 2020 έναντι τιμήματος 490.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM