Gary Vikan: Είναι μια ανοησία ότι δήθεν θα αδειάσει το Βρετανικό Μουσείο αν επιστραφούν τα Ελγίνεια

Νέες δηλώσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: Ανοησίες αυτά που λένε πως θα αδειάσει το Βρετανικό Μουσείο αν επιστραφούν Facebook Twitter
Ο Gary Vikan ήταν διευθυντής του Walters Art Museum στη Βαλτιμόρη από το 1994 έως το 2013
0

Η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times και στις δηλώσεις του Gary Vikan, πρώην διευθυντή του Μουσείου της Βαλτιμόρης.

«Αν κάποιος μου πει ότι στέλνοντας τα "Ελγίνεια Μάρμαρα" πίσω στην Ελλάδα, κατά κάποιο τρόπο το Βρετανικό Μουσείο θα αδειάσει, είναι ανοησίες», σχολίασε ο Gary Vikan, διευθυντής του Walters Art Museum στη Βαλτιμόρη από το 1994 έως το 2013.

Πριν βρεθεί στη Βαλτιμόρη, ο Vikan ήταν ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών του Χάρβαρντ στο Dumbarton Oaks στην Ουάσινγκτον. Είναι απόφοιτος του Harvard Program for Art Museum Directors και του National Arts Strategies Chief Executive Program.

Ο Vikan αρχικά σημειώνει: «Όταν πρωτομπήκα στον κόσμο των επιμελητών, ήταν σαν την Άγρια Δύση. Οι επιμελητές και οι διευθυντές μουσείων ήθελαν να αποκτήσουν σημαντικά έργα. Ήθελαν να είναι εκείνοι που θα έπαιρναν εκείνη την εικόνα, εκείνο το γλυπτό κλπ».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι εκάστοτε χώρες μπορούν-και το κάνουν- να εγείρουν απαιτήσεις για αρχαιότητες, για τις οποίες κατέστη παράνομη η εξαγωγή του χωρίς επίσημη άδεια όταν ήταν πια αργά. «Η Ιταλία, για παράδειγμα, έχει έναν τέτοιο νόμο από το 1909» αναφέρει.

Ο Vikan, πρώην διευθυντής μουσείου, δήλωσε ότι, ενώ υποστηρίζει πλήρως τις kamp;aniewεπαναπατρισμού, το κόστος για τα μουσεία δεν είναι μόνο η απώλεια αντικειμένων που βρίσκονται ήδη σε μια συλλογή. Δεδομένων των περιορισμένων προϋπολογισμών τους για αγορές, τα αμερικανικά μουσεία βασίζονταν σε δωρεές αρχαιοτήτων και τώρα οι δωρητές που δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα μπορεί να είναι απρόθυμοι να κάνουν δωρεές και τα μουσεία είναι απρόθυμα να τις δεχτούν.

Δεν ανησυχεί όμως ότι τα μεγάλα μουσεία, τα οποία συνήθως εκθέτουν μόνο ένα κλάσμα των αποθεμάτων τους, θα πληγούν σημαντικά από τις πιο ισχυρές προσπάθειες επαναπατρισμού.

«Αν κάποιος μου πει ότι στέλνοντας τα Ελγίνεια μάρμαρα πίσω στην Ελλάδα, ότι κατά κάποιο τρόπο το Βρετανικό Μουσείο θα αδειάσει, είναι ανοησίες», κατέληξε

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Μέδουσα μέχρι το κλιματικό άγχος: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Πολιτισμός / Από τη Μέδουσα μέχρι τη κλιματική αλλαγή: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Με αφορμή την έκθεση “Metamorphoses” στο Rijksmuseum, οι Μεταμορφώσεις του Οβίδιου επιστρέφουν στο προσκήνιο ως ένα έργο που μιλά ξανά με εκπληκτική ακρίβεια για τη βία, την ταυτότητα, την εξουσία και τον φόβο μιας εποχής διαρκούς αλλαγής.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Πολιτισμός / Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Με τη μεγάλη έκθεση “Raphael: Sublime Poetry”, το Met δεν παρουσιάζει απλώς μια φιλόδοξη έκθεση για τον Ραφαήλ, αλλά προσπαθεί να τον φέρει ξανά κοντά σε ένα κοινό που σήμερα συγκινείται πιο εύκολα από το ατελές παρά από το άψογο.
THE LIFO TEAM
Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Πολιτισμός / Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Ο Ryan Gosling ενώνεται με τους Daniels, το οσκαρικό δίδυμο πίσω από το Everything Everywhere All at Once, για τη νέα τους ταινία στη Universal, που παραμένει ακόμη χωρίς τίτλο και αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα το καλοκαίρι στο Λος Αντζελες.
THE LIFO TEAM
Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Picasso στη Μαδρίτη

Πολιτισμός / Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Πικάσο στη Μαδρίτη

Το Reina Sofia φέρνει για πρώτη φορά εκτός Νότιας Αφρικής το African Guernica του Dumile Feni και το τοποθετεί απέναντι από το Guernica του Πικάσο, σε μια έκθεση που ξανανοίγει τη συζήτηση για τη βία, τη μνήμη και το ποια έργα γράφουν τελικά την ιστορία της τέχνης.
THE LIFO TEAM
15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Πολιτισμός / 15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Από δυνατά techno sets και ζωντανές μουσικές εμπειρίες μέχρι θέατρο, εκθέσεις και φεστιβάλ, η Αθήνα αυτή την εβδομάδα προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που καλύπτει κάθε διάθεση και γούστο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Picasso βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Πολιτισμός / Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσο βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Το The Painter and His Model του Picasso, αγορασμένο από το Ιράν το 1977, βρίσκεται σήμερα στην Τεχεράνη, κουβαλώντας πάνω του την ιστορία του πετρελαίου, της επανάστασης και της εύθραυστης ζωής της τέχνης σε καιρό πολέμου.
THE LIFO TEAM
Παναγία μου ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet είδε στον baby Jesus του έναν μικρό σταρ του feed

Πολιτισμός / Παναγιά μου, ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet κόλλησε με τον μικρό Χριστό του

Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral όταν οι χρήστες του Instagram άρχισαν να σχολιάζουν τον ασυνήθιστα στιλιζαρισμένο baby Jesus του πίνακα με όρους καθαρά σημερινού internet.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Chloë Sevigny, η Pamela Anderson, η Bella Hadid και η Gwyneth Paltrow στο νέο βιβλίο της Brianna Capozzi

Πολιτισμός / Η Κλοέ Σεβινί, η Σελένα Γκομέζ και η Γκουίνεθ Πάλτρου σε ένα νέο photobook

Το Womanizer, το νέο λεύκωμα της Brianna Capozzi, συγκεντρώνει γνωστές γυναικείες παρουσίες σε εικόνες γεμάτες ερωτισμό, χιούμορ και αυτονομία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Rizzoli με πρόλογο της Chloë Sevigny.
THE LIFO TEAM
Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος το «σβήσιμο» της Χατσεψούτ;

Πολιτισμός / Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος την εξαφάνιση της Χατσεψούτ από την ιστορία;

Μελέτη που επανέρχεται στο προσκήνιο αμφισβητεί την παλιά εκδοχή ότι τα αγάλματα της Χατσεψούτ καταστράφηκαν από εκδίκηση και συνδέει μεγάλο μέρος της φθοράς τους με τελετουργικό σπάσιμο και μεταγενέστερη επαναχρησιμοποίηση.
THE LIFO TEAM