Wall Street Journal: Το ΔΝΤ απαιτεί περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα

Wall Street Journal: Το ΔΝΤ απαιτεί περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Το μήνυμα που έστειλε το ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο είναι πως ακόμη κι αν η Ελλάδα εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους δανειστές της, θα χρειαστεί πιο οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις από τις σχεδιαζόμενες, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα σημειώνει τη δήλωση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, ο οποίος τόνισε: «Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της χώρας... οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι μόνο μια "προκαταβολή"».

Για να μειωθούν τα ποσοστά της ανεργίας και να επιστρέψουν τα εισοδήματα σε προ κρίσης επίπεδα, θα χρειαστούν «βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν γίνει ακόμη» ανέφερε ο ίδιος.

Επικαλούμενη τη συγκεκριμένη δήλωση Τόμσεν, η «Wall Street Journal» επισημαίνει ότι το ΔΝΤ ανησυχεί πως η τρέχουσα μεταρρυθμιστική προσπάθεια προσκρούει σε πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η χώρα έχει ήδη υποστεί μια σειρά πολιτικών κρίσεων και κυβερνητικών αλλαγών κατά τη διάρκεια των ετών διάσωσης. Μία ακόμη παρόμοια κρίση είναι πιθανό να βρίσκεται προ των πυλών, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το χρέος που θα πρέπει να πληρωθεί τους επόμενους μήνες και το οποίο δεν μπορεί να καλύψει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από εξωτερικούς πιστωτές.

Σύμφωνα με την WSJ, η Ευρώπη προσπαθεί να «πειράξει» ελαφρώς τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας για να δείξει ότι η Αθήνα θα επιτύχει ένα μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που θα σημάνει ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι προβλέψεις των Ευρωπαίων για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αξιόπιστες και εμμένει στην έκκλησή του προς την Ευρώπη να δώσει στην Ελλάδα πραγματική ελάφρυνση του χρέους, προσπαθώντας να ξανακερδίσει την αξιοπιστία που έχασε στο πρώτο αποτυχημένο σχέδιο διάσωσης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, ορισμένοι οικονομολόγοι επιμένουν να αμφισβητούν ότι η πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους είναι ρεαλιστική. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σήμερα σε περίπου 326 δισ. ευρώ, περίπου το 180% του εγχώριου ΑΕΠ, εκ των οποίων 226 δισ. ευρώ στους Ευρωπαίους πιστωτές.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM