Τσακαλώτος: Χάρη στο «μαξιλάρι» ρευστότητας μπορούμε να επιλέξουμε πότε θα βγούμε στις αγορές

Τσακαλώτος: Χάρη στο «μαξιλάρι» ρευστότητας μπορούμε να επιλέξουμε πότε θα βγούμε στις αγορές Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Λίγο παραπάνω από 7 δισ. ευρώ σκοπεύει να αντλήσει το ελληνικό κράτος από τις αγορές το 2019, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό News247, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως εξαιτίας του μαξιλαριού ρευστότητας η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει την ευνοϊκότερη στιγμή για να βγει στις αγορές. 

«Χάρη στο cash buffer, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιλέξουμε πότε θα προσφύγουμε στις αγορές» είπε και συνέστησε «λίγη προσοχή» στην αντιπολίτευση, που κατά τη γνώμη του ποντάρει ότι η κυβέρνηση δεν θα βγει στις αγορές.

Τόνισε επίσης ότι ετοιμάζεται σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων.

Σχολιάζοντας τις διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως η Τράπεζα της Ελλάδος ανεξάρτητη και ο κ. Στουρνάρας έχει τις δικές του απόψεις. Αν και όπως είπε αυτό είναι «διαχειρίσιμο για την κυβέρνηση», δεν παρέλειψε να αφήσει κάποιες αιχμές, τονίζοντας πως πιστεύει ότι «θα έπρεπε να μένει λίγο πιο στενά στον ρόλο του ως κεντρικού τραπεζίτη».

Όσον αφορά στα capital controls επανέλαβε ότι θα αίρονται σταδιακά, αφού οι καταθέσεις επιστρέφουν και δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. «Νομίζω ότι στο τέλος αυτού του χρόνου θα είναι ελάχιστοι οι περιορισμοί» εκτίμησε.

Σχολιάζοντας τέλος την επιστροφή των θεσμών, σημείωσε πως η λέξη «αξιολόγηση» δεν είναι σωστή. Όπως είπε θα υπάρξει μια έκθεση για την ελληνική οικονομία.

 Για τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020 και το σενάριο να καταργηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας χαρακτηριστικά «κάθε πράγμα στον καιρό του». Σχολίασε πάντως ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να διαπραγματεύεται «με σταθερά βήματα και χωρίς φανφάρες».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ