Τράπεζες: Τα σενάρια για τους δανειολήπτες λόγω κορωνοϊού

Τράπεζες: Τα σενάρια για τους δανειολήπτες λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
Παγώνουν τα δάνεια λόγω κορωνοϊού (Eurokinissi)
0

Την αναστολή πληρωμής των δόσεων των δανείων προς τους συνεπείς δανειολήπτες πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών στις τράπεζες λόγω του κορωνοϊού.

Οι τράπεζες, οι οποίες φαίνεται πως ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκκληση Σταϊκούρα, καλούνται να στηρίξουν το επόμενο διάστημα τις ελληνικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και ένα πρώτο βήμα είναι η αναστολή των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων για διάστημα έξι μηνών μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το σενάριο αφορά στους συνεπείς δανειολήπτες ενώ υπάρχει η σκέψη για παράταση του μέτρου μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης ανάλογη κίνηση έχει προγραμματιστεί για τα ενήμερα δάνεια αυτών που πλήττονται από τον ιό με τρίμηνη ισχύ.

Παράλληλα, οι τράπεζες κρατούν στάση αναμονή περιμένοντας από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις που θα ανοίγουν τον δρόμο για ρυθμίσεις δανείων ή αναστολή πληρωμής δόσεων. Αυτές αφορούν κυρίως στην χαλάρωση των κανόνων που υποχρεούνται να ακολουθήσουν οι τράπεζες.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

 

Βασικό πλήγμα έχει υποστεί ο τομέας του τουρισμού καθώς πλέον δημιουργούνται προϋποθέσεις για μία νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Ο κλάδος του τουρισμού παρουσίαζε υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (27,7%), παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον πλέον ισχυρό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Τα στοιχεία από την Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019, αναφέρει ότι το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονταν με ρυθμίσεις ανερχόταν σε 24,6 δισ. ευρώ (δηλ. 36,2% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Σενάρια διαχείρισης

 

Ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι οι τράπεζες να ακολουθήσουν τα κυβερνητικά μέτρα. Δηλαδή, να επιδοτήσουν με bonus τους συνεπείς και παράλληλα να προχωρήσουν σε αναστολή για εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν.

Οι αποφάσεις αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Επιστολή Σταϊκούρα

Στην επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει:

«Οι διευκρινίσεις των ευρωπαϊκών Αρχών για την τραπεζική αγορά και την κεφαλαιαγορά κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν, στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Μέτρα αναφορικά με την προσωρινή αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών προέβη σε σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Οι διευκρινίσεις αυτές, ιδίως αναφορικά με την ευελιξία στην εποπτική και λογιστική αντιμετώπιση των ρυθμίσεων δανείων και την αναγνώριση του πιστωτικού κινδύνου, θα διευκολύνουν τις αποφάσεις των τραπεζών στην επιβεβλημένη προσπάθειά τους να στηρίξουν τους συνεπείς δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που έχει συμφωνηθεί».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Οικονομία / Επιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Τέσσερα μέτρα για τις διαφορετικές τιμές των πολυεθνικών

Αδικαιολόγητα υψηλές τιμές που πωλούνται επώνυμα προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνει ο πρωθυπουργός
NEWSROOM