Στο νέο υπερταμείο περνούν ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ και Αττικό Μετρό

Στο νέο υπερταμείο περνούν ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ και Αττικό Μετρό Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
2

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για το ξεκλείδωμα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με δύο συνεδριάσεις, πρωί - βράδυ, στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια την επόμενη μέρα, Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου), οπότε και αναμένεται αργά το βράδυ η ψήφιση του.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία που είχε ζητήσει η ΝΔ και είχε προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα (Τρίτη) αποφασίστηκε να μετατεθεί για μια μέρα και έτσι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου).

Με βάση το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, στο υπερταμείο περνάνε η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, οι κτιριακές υποδομές ΑΕ, η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό και το 34% των μετοχών της ΔΕΗ. Αντίθετα, ΑΔΜΗΕ και ΕΑΒ δεν εμφανίζονται στη σχετική λίστα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στην ενέργεια υπάρχουν εκκρεμότητες που άπτονται της αγοράς φυσικού αερίου και του ειδικού τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όπου υπάρχει υποχρέωση της ελληνικής πλευράς για μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι στην αγορά φυσικού αερίου, οι θεσμοί έχουν θέσει θέμα αύξησης των ποσοτήτων που διαθέτει η ΔΕΠΑ μέσω δημοπρασιών σε βιομηχανίες και τρίτους προμηθευτές.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΣΦΑ με τους δανειστές να επιμένουν όπως ολοκληρωθεί με βάση τον διαγωνισμό του 2013 και το ίδιο τίμημα των 400 εκ. ευρώ.

Η αζέρικη Socar είχε πλειοδοτήσει για το 66% της ΔΕΣΦΑ αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησε η Socar να έχει μερίδιο 49% και το υπόλοιπο 17% να πάει σε ευρωπαϊκή εταιρεία για να εγκρίνει την μεταβίβαση. Η ιταλική Snam είναι υποψήφια για το 17% της ΔΕΣΦΑ.

Ομως, η αζέρικη εταιρεία Socar απειλεί να αποχωρήσει, διαφωνώντας με την τροπολογία που έφερε το υπουργείο ενέργειας και ψηφίσθηκε τον Ιούλιο, ισχυριζόμενη ότι μειώνει την αξία της ΔΕΣΦΑ και ζητά συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Πάντως, υπάρχει πίεση χρόνου για να κλείσει η ιδιωτικοποίηση ή τουλάχιστον να παραταθεί χρονικά καθώς η εγγυητική της Socar λήγει στα τέλη του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το EuroWorking Group (EWG) συνέρχεται στις 29 Σεπτεμβρίου για να επιληφθεί της έκθεσης συμμόρφωσης των θεσμών και να δώσει το πράσινο φως αν όλα πάνε καλά ενώ την τελευταία λέξη για την εκταμίευση της υποδόσης έχει το Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ και ΕΡΤ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια