Απεργία της ΓΣΕΕ

Σταϊκούρας: Οι μειώσεις φόρων μετά τον Οκτώβρη θα εξαρτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα

Σταϊκούρας: Οι μειώσεις φόρων μετά τον Οκτώβρη θα εξαρτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα Facebook Twitter
Σταϊκούρας: Οι μειώσεις φόρων θα εξαρτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα (Eurokinissi)
0

«Μόλις τελειώσει αυτή η παρένθεση, όπου ακόμη κι αυτή περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, θα πιάσουμε το νήμα από εκεί που ήμασταν έτσι ώστε να συνεχίσουμε τις μειώσεις φόρων» δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ωστόσο πως «Το ποιες θα είναι αυτές (οι μειώσεις) και με τι αλληλουχία θα γίνουν, θα εξαρτηθεί από τους δημοσιονομικούς χώρους που θα έχουμε από το 2021 και έπειτα καθώς επίσης και από τα ταμειακά διαθέσιμα.».

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε με το που θα σταθεροποιηθεί η οικονομία είναι η επιστροφή στην λογική της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως γινόταν  μέχρι το Φλεβάρη του 2020.

«Πήραμε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις για πέντε μήνες προκειμένου να μειώσουμε ΦΠΑ σε πολλά διαφορετικά προϊόντα. Θα δούμε την κατάσταση τότε (τον Οκτώβριο) και ανάλογα θα ενεργήσουμε» δήλωσε σε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να παραμείνει η μείωση σε κάποια προϊόντα και την μετά-κορωνοϊό εποχή.

Πρόσθεσε δε πως ενδεχομένως «οι μειώσεις φόρων που θα ακολουθήσουν να μην έχουν να κάνουν με τον ΦΠΑ αλλά με κάποιον άλλον φόρο ή με ασφαλιστικές εισφορές»

«Τα μέτρα θα πρέπει να αποτιμηθούν συνολικά» ήταν η απάντηση Σταϊκούρα στη δυσανασχέτηση επιχειρηματικών στον χώρο της εστίασης ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά και τον καφέ δεν αποτέλεσαν ιδιαίτερα βοηθητικό μέτρο στήριξης αλλά και των επιχειρηματιών στον τομέα του τουρισμού οι οποίοι δήλωσαν πως περίμεναν περισσότερη στήριξη.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε επίσης τις τράπεζες να επιταχύνουν τις δανειοδοτήσεις σε επιχειρηματίες και νοικοκυριά.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι από την α' φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», έμειναν αδιάθετα περίπου 400 εκατ. ευρώ, που θα προστεθούν στο 1 δισ. ευρώ της β' φάσης τον Ιούνιο. Δήλωσε ότι στην α' φάση μπήκαν περίπου 55.000 επιχειρήσεις, αντί των περίπου 72.000 των αρχικών εκτιμήσεων, και απέδωσε το γεγονός αυτό σε τρεις λόγους: στην ύπαρξη κερδοφορίας τον Μάρτιο, στην επιλογή χρηματοδότησης με άλλους τρόπους, και στην αναμονή ορισμένων για τη β' φάση του προγράμματος.

Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ

Οικονομία
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ