ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Σταϊκούρας: Να προχωρήσουν οι τράπεζες στην αναστολή δόσεων για συνεπείς δανειολήπτες

Σταϊκούρας: Να προχωρήσουν οι τράπεζες στην αναστολή δόσεων για συνεπείς δανειολήπτες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν στη συμφωνημένη αναστολή δόσεων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς δανειολήπτες.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σχεδόν το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων θα κριθεί ότι εντάσσονται στα μέσα στήριξης, ενώ εκτίμησε ότι η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 1-3%.

Με ανακοίνωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν στην υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν με την κυβέρνηση αναφορικά με την αναστολή πληρωμών δανείων για συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι οι χθεσινές διευκρινίσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών για την τραπεζική αγορά και την κεφαλαιαγορά κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι χθεσινές διευκρινίσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών αναφορικά με την ευελιξία στην εποπτική και λογιστική αντιμετώπιση των ρυθμίσεων δανείων και την αναγνώριση του πιστωτικού κινδύνου θα διευκολύνουν τις αποφάσεις των τραπεζών στην επιβεβλημένη προσπάθειά τους να στηρίξουν τους συνεπείς δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Οι τράπεζες οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που συμφωνήσαμε» τονίζει ο κ. Σταϊκούρας.

«Ελάχιστες οι εξαιρέσεις στα μέτρα στήριξης»

Αυτήν τη στιγμή είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν υφίστανται πλήγμα από τον κορωνοϊό, οπότε θα είναι ελάχιστες οι εξαιρέσεις στην αναθεωρημένη λίστα με τους ΚΑΔ που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ.

Μέσα στον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί και το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής», δήλωσε ο ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι εντός της ημέρας ή το αργότερο την Παρασκευή θα ανακοινωθούν και τα μέτρα που αφορούν τις μεταχρονολογημένες επιταγές, όπως και αυτά που αφορούν τα δάνεια των νοικοκυριών.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι για την Ελλάδα φέτος η ύφεση θα κυμανθεί από 1% έως 3%, αν και διατήρησε κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τη διάρκεια της κρίσης λόγω του κορωνοϊού. Σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις αστάθμητοι παράγοντες: πόσο θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό και το αν θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου το φθινόπωρο. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για ύφεση 5-8%, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια.

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ