Σταϊκούρας: Μέτρα για 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατ. εργαζόμενους -Η οικονομία γυρίζει σε ύφεση

Σταϊκούρας: Μέτρα για 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατ. εργαζόμενους -Η οικονομία γυρίζει σε ύφεση Facebook Twitter
Στα 6 δισ. η ταμειακή επιβάρυνση για τα μέτρα στήριξης για Μάρτιο και Απρίλιο (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
1

Νέα δέσμη μέτρων, για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι το 2020 η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση. «Θέλω να είμαι ειλικρινής: Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020. Θα είναι όμως παροδική. Ωστόσο, η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθεί. Ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά σημείωσε ότι με τις κατάλληλες πολιτικές θα περιοριστούν οι δυσμενείς συνέπειες του κορωνοϊού.

«Έχουμε ήδη ανακοινώσει 3 δέσμες μέτρων, για τον εργαζόμενο, τον ελεύθερο επαγγελματία και τον επιχειρηματία. Καλύπτουμε έτσι, για τον Μάρτιο, ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας που πλήττεται ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Προφανώς η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες. Και συνεχίζει να επιδεινώνεται. Γι' αυτό, από την επόμενη εβδομάδα, θα διευρυνθεί σημαντικά το πλαίσιο προστασίας. Και θα υλοποιηθούν παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα, πολιτικές, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση της ρευστότητας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Η στήριξη σε αριθμούς

Ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε ακόμη ότι με τις πρωτοβουλίες που εξειδικεύονται σήμερα καλύπτονται περίπου 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί, που αντιστοιχούν στο 60% των μισθωτών ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

«Για να έχουμε μία αίσθηση των μεγεθών, οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, διαμορφώνεται επίσης στα 2 δισ. ευρώ. Η συνολική ταμειακή επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε ότι το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.

«Κόστος το οποίο, μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, τις επιπρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία και το Δώρο Πάσχα προς τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (2% του ΑΕΠ).

Γεωργιάδης: Ανεύθυνες πληροφορίες για capital controls

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι από τις αρχές Μαΐου «θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε δανειοδότηση επιχειρήσεων».

«Τα μέτρα που ανακοινώνουμε δεν είναι τα τελευταία. Εμείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε περισσότερα και διευρυμένα μέτρα των ανθρώπων της εργασίας. Ανεύθυνες πληροφορίες περί επιβολής capital controls βλάπτουν την αξιοπιστία της χώρας. Το τραπεζικό μας σύστημα είναι σταθερό, και ένα από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Βρούτσης: Διασφαλίζεται πλήρως το δώρο Πάσχα

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζεται πλήρως το δώρο Πάσχα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε την αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, αναφέροντας ότι η πληρωμή τους θα γίνει τμηματικά από την 1η Σεπτεμβρίου. Ακόμη, ανέφερε ότι για τις επιχειρήσεις που πλήττονται δίνεται παράταση μέχρι το καλοκαίρι για την καταβολή του δώρου Πάσχα, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει η προβλεπόμενη από τον νόμο ημερομηνία καταβολής.

Οικονομία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ