Σταϊκούρας για «Δεύτερη ευκαιρία»: Στο σπίτι τους με επιδότηση ενοίκιου όσοι δεν μπορούν να πληρώνουν τα χρέη

Σταϊκούρας για «Δεύτερη ευκαιρία»: Στο σπίτι τους με επιδότηση ενοίκιου όσοι δεν μπορούν να πληρώνουν τα χρέη Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στον κώδικα «Δεύτερης Ευκαιρίας», για τη ρύθμιση οφειλών και το ζήτημα της πρώτης κατοικίας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όσοι δεν μπορούν να τηρήσουν τη ρύθμιση που θα έχουν ενταχθεί, θα μένουν στο σπίτι τους, καταβάλλοντας επιδοτούμενο ενοίκιο, είπε ο κ. Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1, εξηγώντας τις αλλαγές που θα φέρει ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας.

Αρχικά, θα υπάρχει μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης, μέσω της ειδικής γραμματείας ιδιωτικού χρέους. Το επόμενο βήμα θα είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης. Με το νομοσχέδιο «για πρώτη φορά ο πολίτης θα μπορεί να ρυθμίσει αυτοματοποιημένα με αίτηση το συνολικό χρέος σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικό ταμείο. Η πλατφόρμα, ανάλογα με το ύψος των χρεών, θα έχει τις αντίστοιχες περικοπές ή ρυθμίσεις που θα δίνονται», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Όσο θα υπάρχει η πρόθεση ρύθμισης των χρεών- με πεπερασμένο χρονικό ορίζοντα- δεν θα υπάρχουν κατασχέσεις, ούτε πλειστηριασμοί», είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Αν ο πολίτης δεν καταφέρει να τηρήσει τη ρύθμιση, τότε- με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- δεν θα του γίνεται έξωση. Θα υπάρχει ιδιωτικός φορέας απόκτησης ακινήτου, που θα υποχρεώνεται να δώσει για 12 χρόνια το σπίτι σε αυτόν που έμενε εκεί και ο πολίτης θα πληρώνει ενοίκιο που η πολιτεία θα επιδοτεί», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια, ο πολίτης αν έχει τη δυνατότητα θα μπορεί να επαναγοράσει το ακίνητο, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Γέφυρα», σημειώνοντας ότι «σε όσους υποβάλλουν αίτηση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου επιδοτούμε τη δόση του δανείου, για ενήμερους και μη δανειολήπτες». Παράλληλα, σημείωσε ότι σε ένα μήνα έχουν μπει σε αυτό το πρόγραμμα περίπου 50.000 πολίτες.

Σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. «Με το πρόγραμμα "Γέφυρα" διασφαλίζεται ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα έχουν τέτοιο πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα επεκταθεί η μείωση ενοικίου και τον Σεπτέμβριο, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε: «Το βασικό σενάριο είναι η υποχρεωτική επέκταση για τους κλάδους που επλήγησαν. Ταυτόχρονα θα υπάρχει δυνατότητα εθελοντικής μείωσης από πλευράς ιδιοκτητών, που μόνο τότε θα συνοδεύεται από μείωση φόρων», ενώ πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν στη ΔΕΘ.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ