Ρώσοι, οι μεγάλοι “χαμένοι” από το “κούρεμα”

Ρώσοι, οι μεγάλοι “χαμένοι” από το “κούρεμα” Facebook Twitter
0

Βαρύ είναι το κλίμα στη Ρωσία μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ για το "κούρεμα"των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, καθώς τα ρωσικά κεφάλαια αναμένεται να υποστούν εξαιρετικά μεγάλες απώλειες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Μόσχας, τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων καταθετών στην Κύπρο ανέρχονται σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά η Μόσχα, δηλαδή περίπου 15,4 δισ. ευρώ.

Η ρωσική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Forbes ωστόσο ανεβάζει σημαντικά το ποσό αυτό και επικαλούμενο τις εκτιμήσεις του οικονομικού τύπου, εκτιμά πως οι καταθέσεις φυσικών προσώπων από τη Ρωσία στην Κύπρο κυμαίνονται από 8 μέχρι 35 δισ. ευρώ. "Οι Ρώσοι έχασαν σε μια μέρα έως και 3,5 δισ. Ευρώ" σημειώνει το περιοδικό στην ιστοσελίδα του.

Μεγάλη αγωνία της κυπριακής κυβέρνησης είναι το ενδεχόμενο μαζικών αποσύρσεων των χρημάτων από τις τράπεζες του νησιού, καθώς το κλίμα εγχώριων και ξένων επενδυτών και καταθετών έχει κλονιστεί.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση του Ανατόλι Αξάνοφ, βουλευτή και προέδρου της Ένωσης Περιφερειακών Τραπεζών της Ρωσίας, ότι "η εμπιστοσύνη απέναντι στην Κύπρο, ως ασφαλές μέρος για τοποθέτηση χρημάτων, θα μειωθεί στο μηδέν". Ενώ το Forbes αναφέρει χαρακτηριστικά: "η είδηση της φορολόγησης σε ποσοστό έως και 10% στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών έσπειρε τον πανικό στους Ρώσους επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

Οικονομία / Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

Τι ισχύει το καλοκαίρι του 2025 για τις θερινές άδειες στον ιδιωτικό τομέα – Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας, πόσο είναι, πώς επιμερίζεται και τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM
Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ