Ρεγκλινγκ: Ρεαλιστική η έξοδος στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος

Ρεγκλινγκ: Ρεαλιστική η έξοδος στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος Facebook Twitter
0

Την ικανοποίησή του για τη σταθερή πρόοδο που εμφανίζει ο ελληνικός λαός «στη μεταρρύθμισή της χώρας του» εκφράζει στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με αφορμή την έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 1,7 δισ. ευρώ από τη συνολική δόση των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Μαλιστα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίζεται αισιόδοξος πως αν εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα θα ανακτηθεί.

Ο επικεφαλής του ΕSM σημειώνει ότι καλό θα ήταν η Ελλάδα να βγει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή εντός του 2017 και μάλιστα θεωρεί δε ότι ο στόχος αυτός είναι πραγματοποιήσιμος.

Ερωτηθείς ως προς το γιατί είναι αναγκαίο για την Ελλάδα να βγει στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος σημειώνει: «Η Ελλάδα από το 2010 και μετά δεν έχει βγει πολύ στις αγορές. Επομένως θα ήταν καλό η κυβέρνηση να αρχίσει να συνδέεται σταδιακά με τους επενδυτές πριν το τέλος του προγράμματος του ESM το 2018, όταν τα δάνεια του ESM δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα.

Αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει με αποφασιστικό τρόπο τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει συμφωνηθεί στο πρόγραμμα του ESΜ, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα θα ανακτηθεί. Αυτό συνέβη στα μέσα του 2014, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να εκδώσει με επιτυχία ένα τριετές και ένα πενταετές ομόλογο».

Ακόμη, απαντώντας στο αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτείται πλήρως από τις αγορές στο τέλος του προγράμματος του ESM τονίζει: «Στόχος όλων των προγραμμάτων είναι οι δανειζόμενες χώρες να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν πλήρως ξανά από τις αγορές. Αυτό λειτούργησε καλά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Αυτές οι χώρες επέστρεψαν στις αγορές, αρκετά πριν το τέλος των αντίστοιχων προγραμμάτων τους. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι ρεαλιστικό και για την Ελλάδα, εφόσον η κυβέρνηση δείξει ισχυρή ιδιοκτησία στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. H κυβέρνηση θα βοηθηθεί από το γεγονός ότι στο τέλος του προγράμματος, το 2018, περίπου τα δύο τρίτα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα διακρατείται από τα Ταμεία διάσωσης του ESM και του EFSF.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολύ ευνοϊκοί όροι δανεισμού μας θα ισχύσουν για το συντριπτικό μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων και των πολύ μεγάλων λήξεων των δανείων μας προς την Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM