«Η Ευρώπη πληρώνει πολύ ακριβά το φυσικό αέριο»

Πρώην διευθυντής ΔΕΣΦΑ: Η Ευρώπη πληρώνει πολύ πιο ακριβά το φυσικό αέριο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Ευρώπη πληρώνει πολύ ακριβά το φυσικό αέριο σημείωσε ο τέως γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΔΕΣΦΑ, Δημήτρης Καρδοματέας.

Ως απόδειξη των λεγομένων του έφερε την τιμή που διαμορφώνεται στο αμερικανικό και το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, που έχει μεγάλη απόκλιση.

«Μιλάμε για τιμές δέκα φορές πάνω (σ.σ. στην Ευρώπη)» είπε στην ΕΡΤ και εξήγησε πως ο λόγος αυτού είναι ότι «στην Ευρώπη θεσπίστηκε η πλήρης απελευθέρωση και η χρηματιστικοποίηση, όταν η αγορά κυριαρχείται από λίγους πολίτες και κυρίως ξένους».

«Δεν θα έπρεπε να γίνει αφού γνωρίζαμε ότι δεν θα υπάρξει ελεύθερη αγορά» παρατήρησε, συμπληρώνοντας πως το 40% κυριαρχείται από τη ρωσική Gazprom.

Ερωτώμενος σχετικά με την πιθανότητα επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου, εκτίμησε πως θα ήταν λανθασμένη κίνηση.

«Το πλαφόν πρέπει να μπει στον δίκτυ του χρηματιστηρίου. Εάν μπει πλαφόν στο ρωσικό αέριο, επειδή αυτό θα θεωρηθεί εχθρική και αντισυμβατική κίνηση από τη Μόσχα, αυτοί θα καταγγείλουν τις συμβάσεις και θα σταματήσουν τη ροή φυσικού αερίου» είπε και κατέληξε πως η έλλειψη προσφοράς θα οδηγήσει σε νέα αύξηση τιμών.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ