Πάνω από 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Αυξάνονται οι εξαγωγές

Πάνω από 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Αυξάνονται οι εξαγωγές Facebook Twitter
EPA
0

Οι ελληνικές εξαγωγές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2017 αυξήθηκαν κατά 12,8% σε σχέση με το 2016. Παράλληλα περισσότερες από 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων είναι πλέον εγγεγραμμένες στα ΗΑΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, το απόθεμα των άμεσων ελληνικών επενδύσεων στη χώρα ανέρχεται σε 93,8 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την απότομη άνοδο του 2011, ο όγκος του διμερούς εμπορίου συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, εμφανίζει διαρκή κάμψη έως και το 2016, η οποία οφείλεται στις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής πετρελαίου, καθώς και της εξαγωγικής δραστηριότητος των ελληνικών διυλιστηρίων.

Η πτωτική πορεία των διμερών εμπορικών ανταλλαγών αντιστρέφεται το 2017, που καταγράφεται άνοδος παρά την περαιτέρω μείωση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών.

Έτσι, το Εμπορικό ισοζύγιο παραμένει σταθερά πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδος.

Οι ελληνικές εξαγωγές το 2017 σημείωσαν άνοδο 8% σε σχέση με το 2015 και 12,8% σε σχέση με το 2016.

Δεσπόζουν τα προϊόντα επεξεργασμένου αλουμινίου, τα μάρμαρα, τα ενδύματα από γουνοδέρματα καθώς και οι συσκευές τηλεφωνικής επικοινωνίας, αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων και εφαρμογές πληροφορικής, το χαρτί και τα φάρμακα.

Παρά την αυξανόμενη αναγνωρισιμότητά τους τα ελληνικά τρόφιμα, στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν διαχρονικά ποσοστό μεγαλύτερο του 12%.

Ο κυριότερος όγκος των ελληνικών εξαγωγών αφορά σε βιομηχανικά προϊόντα ενώ αξιοσημείωτη άνοδο καταγράφουν τα ενδύματα από γουνοδέρματα, μετά από σημαντική πτώση κατά το 2016 έναντι του 2015 (45.6% το 2017 έναντι του 2016).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ΗΑΕ, τα κυριότερα ανταλλασσόμενα προϊόντα με την Ελλάδα το 2017 είναι τα εξής:

1. Ακατέργαστο Αλουμίνιο

2. Φύλλα και πλάκες αλουμινίου

3. Μάρμαρα και πέτρες για λάξευση

4. Καλλυντικά

5. Συσκευές κινητής τηλεφωνίας

6. Ενδύματα από γουνοδέρματα

7. Σκάφη αναψυχής

8. Φάρμακα

9 .Φύλλα αλουμινίου

10. Μηχανές ανυψωτικές

11. Λάδια πετρελαίου

12. Μηχανήματα βιομηχανίας

13. Αέρια βιομηχανικά

14. Χαρτί

15. Σαπούνια

16. Λεπίδες ξυρίσματος

17. Κατασκευές από τσιμέντο

18. Μεταλλικά εξαρτήματα

19. Μεταλλικά καλώδια

20. Σαμπουάν

Ελληνικές επενδύσεις στα ΗΑΕ

 

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφεραν στελέχη της Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων ΗΑΕ και Επιμελητηρίου Ντουμπάϊ, στο σύνολο της χώρας είναι εγγεγραμμένες περισσότερες από 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, εκ των οποίων οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στα εμιράτα Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι και Φουτζάιρα.

Στα ΗΑΕ το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι περιορίζεται στο πλαίσιο των κατά τόπους επιμελητηρίων τα οποία αποτελούν κρατικούς θεσμούς με διορισμένη ηγεσία.

Εξαίρεση αποτελεί η Ένωση Εφοπλιστών και το συμβούλιο ναυτιλιακών υποθέσεων. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2026 ΒΟΥΛΗ

Οικονομία / Στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2026: Τι προβλέπει για μεσαία τάξη, νέους και οικογένειες με παιδιά

Κυρίαρχα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού 2026, είναι η ενίσχυση του εισοδήματος και η μείωση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη, τους νέους και τις οικογένειες με παιδιά
LIFO NEWSROOM
ΦΤΩΧΕΙΑ OXFAM

Οικονομία / Oxfam: Τα περσινά κέρδη των δισεκατομμυριούχων της G20 θα έβαζαν τέλος στη φτώχεια των ανθρώπων

Η ΜΚΟ καλεί οι πλούσιοι του κόσμου να «φορολογηθούν με δίκαιο τρόπο για να συμβάλουν να τερματιστεί η φτώχεια και να καταπολεμηθεί η απορρύθμιση του κλίματος»
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι της χαμηλής περιόδου

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι της χαμηλής περιόδου

Οι νέοι κληρωθέντες δικαιούχοι θα λάβουν άμεσα ενημέρωση μέσω της αίτησής τους στην πλατφόρμα του προγράμματος και στη συνέχεια προσωπική ειδοποίηση για τη διαδικασία έκδοσης των νέων καρτών μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
LIFO NEWSROOM