Πάνω από 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Αυξάνονται οι εξαγωγές

Πάνω από 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Αυξάνονται οι εξαγωγές Facebook Twitter
EPA
0

Οι ελληνικές εξαγωγές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2017 αυξήθηκαν κατά 12,8% σε σχέση με το 2016. Παράλληλα περισσότερες από 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων είναι πλέον εγγεγραμμένες στα ΗΑΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, το απόθεμα των άμεσων ελληνικών επενδύσεων στη χώρα ανέρχεται σε 93,8 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την απότομη άνοδο του 2011, ο όγκος του διμερούς εμπορίου συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, εμφανίζει διαρκή κάμψη έως και το 2016, η οποία οφείλεται στις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής πετρελαίου, καθώς και της εξαγωγικής δραστηριότητος των ελληνικών διυλιστηρίων.

Η πτωτική πορεία των διμερών εμπορικών ανταλλαγών αντιστρέφεται το 2017, που καταγράφεται άνοδος παρά την περαιτέρω μείωση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών.

Έτσι, το Εμπορικό ισοζύγιο παραμένει σταθερά πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδος.

Οι ελληνικές εξαγωγές το 2017 σημείωσαν άνοδο 8% σε σχέση με το 2015 και 12,8% σε σχέση με το 2016.

Δεσπόζουν τα προϊόντα επεξεργασμένου αλουμινίου, τα μάρμαρα, τα ενδύματα από γουνοδέρματα καθώς και οι συσκευές τηλεφωνικής επικοινωνίας, αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων και εφαρμογές πληροφορικής, το χαρτί και τα φάρμακα.

Παρά την αυξανόμενη αναγνωρισιμότητά τους τα ελληνικά τρόφιμα, στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν διαχρονικά ποσοστό μεγαλύτερο του 12%.

Ο κυριότερος όγκος των ελληνικών εξαγωγών αφορά σε βιομηχανικά προϊόντα ενώ αξιοσημείωτη άνοδο καταγράφουν τα ενδύματα από γουνοδέρματα, μετά από σημαντική πτώση κατά το 2016 έναντι του 2015 (45.6% το 2017 έναντι του 2016).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ΗΑΕ, τα κυριότερα ανταλλασσόμενα προϊόντα με την Ελλάδα το 2017 είναι τα εξής:

1. Ακατέργαστο Αλουμίνιο

2. Φύλλα και πλάκες αλουμινίου

3. Μάρμαρα και πέτρες για λάξευση

4. Καλλυντικά

5. Συσκευές κινητής τηλεφωνίας

6. Ενδύματα από γουνοδέρματα

7. Σκάφη αναψυχής

8. Φάρμακα

9 .Φύλλα αλουμινίου

10. Μηχανές ανυψωτικές

11. Λάδια πετρελαίου

12. Μηχανήματα βιομηχανίας

13. Αέρια βιομηχανικά

14. Χαρτί

15. Σαπούνια

16. Λεπίδες ξυρίσματος

17. Κατασκευές από τσιμέντο

18. Μεταλλικά εξαρτήματα

19. Μεταλλικά καλώδια

20. Σαμπουάν

Ελληνικές επενδύσεις στα ΗΑΕ

 

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφεραν στελέχη της Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων ΗΑΕ και Επιμελητηρίου Ντουμπάϊ, στο σύνολο της χώρας είναι εγγεγραμμένες περισσότερες από 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, εκ των οποίων οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στα εμιράτα Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι και Φουτζάιρα.

Στα ΗΑΕ το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι περιορίζεται στο πλαίσιο των κατά τόπους επιμελητηρίων τα οποία αποτελούν κρατικούς θεσμούς με διορισμένη ηγεσία.

Εξαίρεση αποτελεί η Ένωση Εφοπλιστών και το συμβούλιο ναυτιλιακών υποθέσεων. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μαύρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο: Sell-off με φόντο το Ιράν― πτώση κάτω από τις 2.100 μονάδες

Οικονομία / «Μαύρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο: Sell-off με φόντο το Ιράν― Πτώση κάτω από τις 2.100 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης, υποκύπτοντας στο βάρος της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του 5,75%, κλείνοντας στις 2.074,42 μονάδες.
THE LIFO TEAM
Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί διεθνείς ομίλους πολυτελείας και μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου σε προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και αναστολή δραστηριοτήτων στον Κόλπο.
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Οικονομία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σενάρια με έκτακτα μέτρα τύπου «Pass» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Όλα θα κριθούν από την πορεία της τιμής του πετρελαίου Brent, η οποία αν σκαρφαλώσει και παραμείνει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για 30 ημέρες, θα πυροδοτήσει νέο ισχυρό κύμα ακρίβειας στην ελληνική οικονομία
THE LIFO TEAM