Ντομπρόβσκις: Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή

Ντομπρόβσκις: Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΒΙΚΥ
0

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, φτάνει στο τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Ουσιαστικά το μεγάλο μπράβο ανήκει στους πολίτες της χώρας», πρόσθεσε και δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια έγιναν πρωτοφανείς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, οι οποίες στηρίχθηκαν από την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων. Σταθήκαμε και θα στεκόμαστε πλάι στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή πρώτη στην ΕΕ σε ότι αφορά το σύνολο των προσδοκόμενων επενδύσεων από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στρατηγικών επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ της» ανέφερε και τόνισε ότι η χώρα μας είναι μια από τις οκτώ χώρες της ευρωζώνης που αναμένεται να έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και το 2018.

«Βλέπουμε να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος με τον καιρό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι μια θετική εξέλιξη και ότι «οι λεπτομέρειες για τη αξιοποίησή του θα πρέπει να συζητηθούν».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν γίνεται απίστευτη δουλειά, πριν από το ερχόμενο Eurogroup προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος αναφέρθηκε στα τρία κρίσιμα στοιχεία: την πετυχημένη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τη συμφωνία στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία θα είναι «εμπροσθοβαρή μέτρα για να εξασφαλιστεί η σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» και τη συμφωνία για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, καθώς η χώρα «πρέπει να μείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά».

Επίσης, είπε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, ενώ μετά το ποσοστό θα μειωθεί σε τουλάχιστον 2%, καθώς «δεδομένου του χρέους το περιθώριο για κινήσεις είναι περιορισμένο».

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξασφαλιστεί ευμεγέθης ανάπτυξη η οποία επιτυγχάνεται με:

α) χρηματοοικονομική σταθερότητα, δημοσιονομική πειθαρχία και ισχυρούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς που θα χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία.

β) οικονομική ανθεκτικότητα και επενδύσεις (ισχυροί θεσμοί, όπως το δικαστικό σύστημα, ευνοϊκες συνθήκες για επενδύσεις, εκπαίδευση και καινοτομία).

γ) δικαιοσύνη ώστε τα οφέλη της ανάπτυξης να φτάνουν σε όλους τους πολίτες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις θετικές οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη, σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας και σημείωσε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ στην προσεχή σύνοδο Κορυφής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM