Μπαράζ ελέγχων για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο σχεδιάζει η ΑΑΔΕ - Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Μπαράζ ελέγχων για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο σχεδιάζει η ΑΑΔΕ - Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
0

Σχέδιο για τη διενέργεια 190.000 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων το 2018 θέτει σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Αυτό προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2018 το οποίο επίσης θέτει ως στόχο την είσπραξη 2,8 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και το 24% των νέων οφειλών που θα δημιουργηθούν φέτος.

Το σχέδιο περιλαμβάνει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών ενώ σχεδιάζεται και η καθιέρωση απλούστερων διαδικασιών για το άνοιγμα θυρίδων.

Ειδικότερα στόχος είναι, όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο, η εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε έξι στους δέκα οφειλέτες (59%) με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στους οποίους δύναται να επιβληθούν τα μέτρα αυτά. Μάλιστα προγραμματίζονται τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικές κλήσεις για την ενημέρωση και συμμόρφωση των φορολογούμενων σχετικά με τις υποχρεώσεις τους.

Από το Επιχειρησιακό Σχέδιο προκύπτει ότι τοποθετείται για το τέλος του 2020 η λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στο οποίο καταγράφονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.

Οι φορολογικοί έλεγχοι, μεταξύ άλλων, αναμένεται να επικεντρωθούν σε:

- Φορολογούμενους που υποβάλουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ενώ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

- Φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και μεγάλες επιχειρήσεις. Θα διενεργηθούν πάνω από 1.000 έλεγχοι.

- Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Στόχος ο εντοπισμός παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών.

- Υποθέσεις που αφορούν απάτη στον Φ.Π.Α.

- Εξαφανισμένους έμπορους με στόχο την απενεργοποίηση τουλάχιστον 50 Α.Φ.Μ.

- Τουλάχιστον 230 ΑΦΜ που ελέγχονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.

- Συμβολαιογράφους

- Επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες αλλά και οι επιχειρήσεις με πειραγμένες ταμειακές μηχανές.

Παράλληλα προωθείται η διασύνδεση του Taxis με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την παρακολούθηση της μισθωτής εργασίας και με το πληροφοριακό σύστημα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τον έλεγχο των κινήσεων σε χρηματιστηριακά προϊόντα.

Εξάλλου οι φορολογικές αρχές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο εργαζόμενοι στην επαρχία και βραχυχρόνια μίσθωση

Οικονομία / Στεγαστικό: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο εργαζόμενοι στην επαρχία και βραχυχρόνια μίσθωση

Όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα εγκαταλελειμμένα ή ημιτελή κτίσματα
THE LIFO TEAM
ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

Οικονομία / Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία πέντε εταιρειών πετρελαιοειδών - Το άτομο που τις ελέγχει και η σχέση με τη Ρωσία

Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα λάβει μέριμνα για τους εργαζόμενους στις εταιρείες προκειμένου να απελευθερωθούν τα αναγκαία κεφάλαια για να πληρωθούν οι μισθοί
THE LIFO TEAM
Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ευρώπη μοιάζει με «νέα πανδημία», λέει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Οικονομία / Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ευρώπη μοιάζει με «νέα πανδημία», λέει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Ο Ζάουμε Κολμπόνι, μαζί με άλλους 16 δημάρχους ευρωπαϊκών πόλεων, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει έκτακτους πόρους για την κατασκευή προσιτών κατοικιών
THE LIFO TEAM