«Παράθυρο» στο να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020, αφήνει ο Επίτροπος Οικονομιών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. 

 

Μιλώντας στο Capital.gr ο επίτροπος σημειώνει επίσης πως ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2019 είναι ευθυγραμμισμένος με τους κανόνες του ευρωπαϊκού εξαμήνου και τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας. Τονίζει επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει ένα φιλικό περιβάλλον προς τους επενδυτές.

 

Όσον αφορά το θέμα των συντάξεων ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαιώνει πως δε θα περικοπούν και τονίζει πως πρόκειται για κατάργηση, όχι αναβολή του μέτρου. 

 

«Μιλάμε για κατάργηση, όχι για αναβολή. Για κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων» αναφέρει.

 

«Εφόσον τελικά υπάρχει δημοσιονομικός χώρος - που ξαναλέω δεν ήταν δεδομένο - θεωρώ ότι το συνολικό πακέτο ανοίγει τον δρόμο για να αποφύγουμε την προ-νομοθετημένη μείωση» σημειώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος, προσθέτοντας:  «Ποτέ δεν κατανόησα αυτούς που άσκησαν κριτική στη βούληση της Κομισιόν και στη δική μου προσωπική θέση να τις αποφύγουμε».

 

Ο Πιερ Μοσκοβισί αφήνει, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί και το δεύτερο μέτρο του ΔΝΤ, αυτό της μείωσης του αφορολόγητου το 2020. «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το 2020. Το 2020 είναι πολύ μακριά. είναι ένας άλλος κόσμος, με μια άλλη Κομισιόν, ένα άλλο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα έχουν γίνει εκλογές στην Ελλάδα και πρέπει να δούμε ποια θα είναι τα ως τότε αποτελέσματα αυτού του προϋπολογισμού, η εκτέλεσή του κτλ.

 

Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως κάθε φορά που ένα μέτρο δεν είναι αναγκαίο, και υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο που να σου δίνει το χώρο να μη το εφαρμόσεις, τότε ναι αυτό είναι κάτι θεμιτό για μια χώρα που έχει ανακτήσει την κυριαρχία στην οικονομική της πολιτική» σημειώνει χαρακτηριστικά.