Λαγκάρντ: Η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης

Λαγκάρντ: Το νέο κύμα κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης Facebook Twitter
EPA
0

Μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να διατηρεί τα σημερινά χαμηλά επιτόκιά της έως ότου επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό, έστειλε η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Με την προηγηθείσα απόφαση για τη μελλοντική κατεύθυνση νομισματικής πολιτικής της, η ΕΚΤ τόνισε ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκιά της «έως ότου διαπιστώσει ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για πληθωρισμό 2% πολύ πριν το τέλος του ορίζοντα των προβλέψεων της και με διάρκεια για τον υπόλοιπο χρόνο του ορίζοντα προβλέψεων και κρίνει ότι η πραγματοποιηθείσα πρόοδος στον δομικό πληθωρισμό είναι αρκετά μεγάλη για να είναι συνεπής με τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα».

«Το κάναμε για να υπογραμμίσουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε μία επίμονα χαλαρή στάση νομισματικής πολιτικής για να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως είπε, η ΕΚΤ θέλει να δει τον πληθωρισμό να κινείται προς το 2% στα μέσα του ορίζοντα των προβλέψεων της (ο οποίος φθάνει έως το 2023).

Η Κρ.Λαγκάρντ είπε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σε τροχιά ανάκαμψης και ότι η ΕΚΤ εκτιμά πως θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά τόνισε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να αντιμετωπισθεί η ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομία. Προσέθεσε ότι το νέο κύμα κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά η ΕΚΤ θεωρεί «ισορροπημένους» τους κινδύνους (ανοδικούς και καθοδικούς) για την πορεία της.

«Το εκ νέου άνοιγμα μεγάλων τμημάτων της οικονομίας στηρίζει μία ισχυρή ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού θα μπορούσε να τη μετριάσει, ιδιαίτερα στον τουρισμό και τη φιλοξενία», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις και οι πολίτες είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την πανδημία κατά τη διαδοχικά κύματά της. Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε, επίσης, ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της (PEPP) ύψους 1,8 τρισ. ευρώ κατά το τρέχον τρίμηνο με «σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ότι τους πρώτους μήνες του έτους».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM