Η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας είναι αδιανόητη, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ που απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών.

 

«Αυτός ο κανόνας αποτελεί μία από τις κολόνες των θεμελίων του ευρώ», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, σε συνέντευξη στην Journal du Dimanche.

 

«Αν η ενέργεια που ξοδεύεται για να ζητείται η ακύρωση χρέους από την ΕΚΤ αφιερωνόταν στον διάλογο για την αξιοποίηση του χρέους, αυτό θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο! Για ποιο πράγμα θα γίνουν δημόσιες δαπάνες; Σε ποιους τομείς του μέλλοντος θα επενδύσουμε; Αυτό είναι το ουσιώδες σήμερα», τόνισε ακόμη η Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Περισσότεροι από 100 οικονομολόγοι έκαναν την Παρασκευή έκκληση να διαγραφούν δημόσια χρέη που παρακρατεί η ΕΚΤ, προκειμένου να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση μετά την πανδημία.

 

«Χρωστάμε στους εαυτούς μας το 25% του χρέους μας κι αν αποπληρώσουμε το ποσό αυτό, θα πρέπει να το βρούμε αλλού, είτε δανειζόμενοι για να το αναχρηματοδοτούμε αντί να επενδύουμε, είτε αυξάνοντας τους φόρους, ή μειώνοντας τις δαπάνες», ανέφεραν οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Τομά Πικετί, ο Βέλγος πρώην υπουργός Πολ Μανιέτ και ο Ούγγρος πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Άντορ Λάζλο.

 

«Όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα βγουν από αυτή την κρίση με αυξημένα επίπεδα χρέους. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα μπορέσουν να το αποπληρώσουν», είπε από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ. «Τα χρέη είναι διαχειρίσιμα μακροπρόθεσμα. Οι επενδύσεις σε τομείς καθοριστικούς για το μέλλον θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

 

Η ανάκαμψη θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, άρα θα οδηγήσει σε «ομοσπονδοποίηση (της οικονομίας). Θα κινηθούμε προς μιαν άλλη οικονομία, πιο ψηφιακή, πιο πράσινη, πιο στρατευμένη έναντι της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της βιοποικιλότητας», εκτίμησε ακόμη η πρόεδρος της ΕΚΤ.

 

Το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης, δήλωσε ακόμη. «Η οικονομική ανάκαμψη έχει καθυστερήσει, αλλά δεν έχει κατεδαφιστεί. Προφανώς, αναμένεται με ανυπομονησία», δήλωσε, αλλά προειδοποίησε ότι ακόμη δεν είμαστε ασφαλείς έναντι ακόμη άγνωστων ρίσκων, όπως και ότι «δεν θα επανέλθουμε στο επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας που καταγραφόταν προτού εκδηλωθεί η πανδημία πριν από τα μέσα του 2022».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP