Στον «αέρα» είναι από αργά το βράδυ της Τρίτης η πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλουν οι εργαζόμενοι τις δηλώσεις για το επίδομα 800 ευρώ και τη μείωση ενοικίου, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης λόγω κορωνοϊού.

 

Σχεδόν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή λόγω κορωνοϊού ή σε εκείνες που περιλαμβάνονται στη λίστα των πληττόμενων από την επιδημία. Και οι δύο κατηγορίες θα κάνουν αίτηση για το επίδομα 800 ευρώ και τα άλλα μέτρα στήριξης από τη στιγμή που έχουν ειδοποιηθεί από τους εργοδότες τους ότι οι συμβάσεις τους αναστέλλονται για 45 ημερολογιακές ημέρες.

 

Οι δηλώσεις στην πλατφόρμα γίνονται με σειρά που καθορίζεται από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των εργαζομένων. Σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 1. Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις θα γίνουν ως εξής:

  • Στις 1/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 1.
  • Στις 2/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 2.
  • Στις 3/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 3.
  • Στις 4/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 4.
  • Στις 5/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 5.
  • Στις 6/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 6.
  • Στις 7/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 7.
  • Στις 8/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 8.
  • Στις 9/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 9.
  • Στις 10/4/2020 οι αιτήσεις εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 0.

Τα 6 βήματα για τη δήλωση στην πλατφόρμα

 

Τα έξι βήματα που απαιτούνται για τη δήλωση στην πλατφόρμα των εργαζομένων κατέγραψε η εφημερίδα «Ελεύθερο Τύπο».

 

Βήμα 1ο: Από τον υπολογιστή τους πληκτρολογεί τη διεύθυνση https://supportemployees.yeka.gr για να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

 

Βήμα 2ο: Πριν την είσοδό του, ο επισκέπτης/χρήστης καλείται να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης (κάτω δεξιά στην οθόνη) και να προβεί σε επίσκεψη/χρήση των ιστοσελίδων /ηλεκτρονικών υπηρεσιών του μόνο εφόσον τους αποδέχεται πλήρως (πατώντας αποδοχή). Η πρόσβαση γίνεται με τους κωδικούς του ΤAXIS.

 

Βήμα 3ο: Καταχωρεί τον ΑΦΜ του. Αν το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ δεν έχει σειρά υποβολής της αίτησης, τότε δεν ανοίγει το επόμενο πεδίο. Στην περίπτωση που το σύστημα δεν επιτρέπει την είσοδο εμφανίζεται σχετικό μήνυμα.

 

Βήμα 4ο: Ο εργαζόμενος καταχωρεί τους κωδικούς ΤAXISnet (Username και Password) και στη συνέχεια εισέρχεται στις υπηρεσίες WEB της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Εδώ απαιτείται επιβεβαίωση κωδικών με την επιλογή «Εξουσιοδότηση» για τη συγκατάθεσή του ώστε η εφαρμογή του ειδικού μηχανισμού εφαρμογής των μέτρων στήριξης να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία μητρώου (ΑΦΜ, Ονομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.

 

Βήμα 5ο: «Κλικ» στο κουμπί [Υπεύθυνη Δήλωση] και ο εργαζόμενος μεταβαίνει στο κύριο μενού των στοιχείων της αίτησης. Αφορά προσυμπληρωμένα στοιχεία της δήλωσης και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωση ειδικού σκοπού και το αίτημα του ενδιαφερομένου να υπαχθεί στον ειδικό μηχανισμό στήριξης ή στοιχεία που συμπληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο.

 

Συμπληρώνεται αυτόματα η ημερομηνία της αναστολής σύμβασης εργασίας με την επιχείρηση/εργοδότη, ή εφόσον η σύμβαση εργασίας με επιχείρηση/εργοδότη έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 με καταγγελία σύμβασης εργασίας ή οικειοθελή αποχώρηση συμπληρώνεται [Ναι] στο αντίστοιχο πεδίο και συμπληρώνεται η σχετική ημερομηνία.

 

Συμπληρώνεται [Ναι ή Οχι] στα αντίστοιχα πεδία που αφορούν τη μίσθωση κύριας κατοικίας, τα στοιχεία του εκμισθωτή (Ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ του εκμισθωτή), στην περίπτωση που η επιχείρηση/εργοδότης ανήκει σε εκείνους που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής.

 

Το τηλέφωνο επικοινωνίας – κινητό και ηλεκτρονική διεύθυνση (E-mail) συμπληρώνονται από τον ενδιαφερόμενο υποχρεωτικά. H χρήση του αριθμού κινητής τηλεφωνίας θα καθιστά δυνατή την παροχή της υπηρεσίας ενημέρωσης SMS όπως και η χρήση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης θα καθιστά δυνατή τη χρήση ή τη συνέχιση παροχής της υπηρεσίας ενημερώσεων.


Στο πεδίο «ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ» συμπληρώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της δήλωσης αναστολής σύμβασης εργασίας που έκανε ο εργοδότης.

 

Στο πεδίο «Τίτλος Τράπεζας», επιλέγεται η τράπεζα από λίστα και ο κωδικός της συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, ενώ ο Αριθμός Λογαριασμού IBAN συμπληρώνεται από τον ενδιαφερόμενο.

 

Βήμα 6ο: Πριν από την υποβολή να πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου διότι μετά την οριστικοποίησή του δεν επιτρέπονται διορθώσεις. Με «κλικ» στο πεδίο [Υποβολή] πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του εντύπου και εφόσον δεν εντοπισθούν σφάλματα, αυτό οριστικοποιείται με την απόδοση αριθμού πρωτοκόλλου και την αποτύπωση της ημερομηνίας και ώρας της υποβολής. Το έντυπο της αίτησης θα μπορεί να αποθηκευτεί ή και να εκτυπωθεί. Ο εργαζόμενος ως αποδεικτικό υποβολής θα έχει το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο της πλατφόρμας.