Κορωνοϊός: Πτώση 50% στον τζίρο του λιανεμπορίου - Τι γίνεται με τα «λουκέτα» στα καταστήματα

Κορωνοϊός: Πτώση 50% στον τζίρο του λιανεμπορίου - Τι γίνεται με τα «λουκέτα» στα καταστήματα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου είναι αποκαρδιωτικές, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.

Σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι ο φετινός κύκλος εργασιών θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με το 2019. Μέχρι στιγμής, μάλιστα, ο μέσος όρος πτώσης του τζίρου διαμορφώνεται στο 50%.

Μία ακόμη εξαιρετικά ανησυχητική επίπτωση της υγειονομικής κρίσης συνίσταται στον τομέα των επενδύσεων, καθώς σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις ακύρωσαν προγραμματισμένες επενδύσεις. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο αντίκτυπος αυτής της εκτεταμένης αποεπένδυσης θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια προσαρμογής στο νέο, γεμάτο προκλήσεις, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, 7 στις 10 επιχειρήσεις παρατήρησαν καθυστερήσεις στις παραγγελίες που είχαν πραγματοποιήσει ή/και προχώρησαν σε ακυρώσεις λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα φαινόμενο αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, κάτι το οποίο πλήττει περισσότερο τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες επιχειρήσεις.

Η πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά τον τζίρο (ανά περιοχή)

– 87% στη Βόρεια Ελλάδα

– 88% στην Κεντρική Ελλάδα

– 97% στα νησιά

– 81% στην Αττική

– 87% στο σύνολο

Η πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά τον τζίρο (ανά κλάδο)

– Παντοπωλεία/περίπτερα 72,5%

– Τρόφιμα 74,5%

– Οικιακός εξοπλισμός 89,2%

– Ένδυση/Υπόδηση 98%

– Άλλοι υποκλάδοι 95,7%

Τουλάχιστον δύο χρόνια για την ομαλότητα

Ενδεικτική της αβεβαιότητας αλλά και της απαισιοδοξίας της αγοράς συνιστά και η εκτίμηση των επιχειρήσεων σχετικά με το χρονικό διάστημα, το οποίο θα απαιτηθεί για την επαναφορά στην προ-κορωνοϊού εποχή.

Ειδικότερα, σχεδόν έξι στις 10 επιχειρήσεις (55,0%) θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποκατάσταση της ομαλότητας, ενώ μία στις 10 θεωρεί ότι αυτό θα καθοριστεί από το αν υπάρξει δεύτερο κύμα του ιού. Αντίθετα, μόλις το 6,1% πιστεύει ότι η αγορά έχει ήδη επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση ή θα το πράξει εντός του επόμενου εξαμήνου.

Τι γίνεται με τα «λουκέτα»

Όσον αφορά τα «λουκέτα», σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της τάξης του 1,08% το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι προς το παρόν η αγορά «αντέχει». Μάλιστα, στην Αθήνα παρουσιάστηκε οριακή πτώση των κλειστών καταστημάτων, χάρη κυρίως στην ενίσχυση της ενεργούς επιχειρηματικότητας στο εμπορικό τρίγωνο και στο Κολωνάκι, η οποία αντιστάθμισε τα αδύναμα στοιχεία σε Πανεπιστημίου, Σταδίου και Ακαδημίας.

Στις περιφερειακές αγορές της Αττικής, τέλος, σε Νέα Ιωνία και Κηφισιά παρατηρήθηκε αύξηση των «λουκέτων», ενώ βελτίωση της αγοράς καταγράφηκε σε Χαλάνδρι και Καλλιθέα.

Μερίδιο κλειστών επιχειρήσεων (Ιούλιος 2020)

– Αθήνα 26,08%

– Πειραιάς 36,57%

– Θεσσαλονίκη 29,40%

– Πάτρα 22,28%

– Γλυφάδα 14,66%

– Καλλιθέα 44,86%

– Περιστέρι 26,32%

– Μαρούσι 21,94%

– Χαλάνδρι 20,55%

– Κηφισιά 22,30%

– Εμπορικό τρίγωνο 24%

– Εξάρχεια 34,75%

– Κολωνάκι 22,76%

– Πατησίων 16,61%

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ