Κομισιόν: Ελαφρώς πιο ήπια ύφεση στην Ελλάδα φέτος αλλά και μικρότερη ανάπτυξη το 2021

Κομισιόν: Ελαφρώς πιο ήπια ύφεση στην Ελλάδα φέτος αλλά και μικρότερη ανάπτυξη το 2021 Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ελαφρώς ηπιότερη ύφεση για 2020, αλλά και μικρότερη ανάπτυξη για το 2021 προβλέπει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της.

Στις θερινές προβλέψεις- που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, Τρίτη- η Κομισιόν εκτιμά ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι φέτος της τάξεως του 9%, ενώ η ανάπτυξη την επόμενη χρονιά θα κινηθεί στο 6%. Στις εαρινές προβλέψεις της η Κομισιόν εκτιμούσε ότι η χώρα μας θα νιώσει ύφεση 9,75%, ενώ τοποθετούσε την ανάπτυξη για το 2021 στο 7,9%.

Πάντως, στις αναθεωρημένες προβλέψεις της η Κομισιόν επισημαίνει το εξαιρετικό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδιαίτερα εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης της Ελλάδας στους κινδύνους που αφορούν τα ταξίδια, αλλά και τον αντίκτυπο στον ελληνικό τουρισμό.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο, κάτι που σχετίζεται με την πτώση που κατέγραψαν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο πλήρης αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων θα φανεί στο δεύτερο τρίμηνο, με μια ισχυρή πτώση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.

Ακόμη, η Κομισιόν τονίζει ότι ο τουρισμός και οι μεταφορές θα πληγούν σφοδρά από την κρίση του κορωνοϊού. Προβλέπει επίσης σχετικά βραχύβια αύξηση της ανεργίας.

Κομισιόν: Ελαφρώς πιο ήπια ύφεση στην Ελλάδα φέτος αλλά και μικρότερη ανάπτυξη το 2021 Facebook Twitter
Ο χάρτης της ύφεσης το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν

Ύφεση 8,7% στην ευρωζώνη

Η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει βαθιά ύφεση φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά τη γρήγορη αντίδραση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, επισημαίνει η Κομισιόν.

Ο αντίκτυπος στη φετινή οικονομική δραστηριότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτό που αναμενόταν, επειδή τα μέτρα που είχαν ληφθεί αίρονται πιο σταδιακά. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν εκτιμά τώρα ότι η ύφεση στην ευρωζώνη φέτος θα φτάσει στο 8,7% και η ανάπτυξη το 2021 στο 6,1%. Σε ό,τι αφορά στην ΕΕ, προβλέπει ύφεση 8,3% και ανάπτυξη 5,8% την επόμενη χρονιά. Στις εαρινές προβλέψεις της, η Κομισιόν εκτιμούσε ότι η ύφεση φέτος στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 7,7% και σε επίπεδο ΕΕ στο 7,4%.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίνακες του Χρηματιστηρίου

Οικονομία / Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.000 μονάδες ο γενικός δείκτης, για πρώτη φορά από το 2014- Οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο

Από το 2015 έως και σήμερα, ο δείκτης έχει επιχειρήσει τέσσερις φορές, όμως δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει πειστικά αυτό το κρίσιμο επίπεδο τιμών
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ