Κλίμα αισιοδοξίας και ανοδική πορεία στις διεθνείς αγορές

World stocks near record highs as China, U.S. data back global recovery hopes Facebook Twitter
ΕΡΑ - Φωτογραφία Αρχείου
0

Κοντά σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται οι διεθνείς αγορές καθώς τα οικονομικά στοιχεία ΗΠΑ και Κίνας ενδυνάμωσαν τις προσδοκίες για παγκόσμια ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με θετικό βηματισμό κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας λαμβάνοντας ώθηση από τα νέα ρεκόρ που κατέκτησαν, χθες, Dow Jones και S&P 500, αλλά και από την εντυπωσιακή πορεία της κινεζικής οικονομίας. Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής ο Stoxx 600 παρουσιαζόταν ενισχυμένος κατά 0,34%, ενώ στο +0,56% ήταν γερμανικός DAX 30. Θετική είναι η εικόνα και για τις ασιατικές αγορές. 

Στο πράσινο έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, όπου το κλίμα επηρεάστηκε από τα ρεκόρ στη Wall Street, όμως τα κέρδη συγκράτησε η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ιαπωνία. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 40,68 μονάδων (+0,14%), στις 29.683,37 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 1,74 μονάδας (+0,09%), στις 1.960,87 μονάδες.

Σύμφωνα με αναλυτή της Invesco Asset Management στο Τόκιο οι αγορές προσβλέπουν σε εξομάλυνση καθώς τα εμβόλια θα κυκλοφορούν. Οι αγορές στην Ασία σταθεροποιήθηκαν αφότου η Κίνα ανακοίνωσε  ανάπτυξη της τάξης του 18.3% κατά το α’ τρίμηνο του έτους. Το ΑΕΠ της Κίνας εκτινάχθηκε 18,3% στο α΄ τρίμηνο έναντι του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χαμηλότερα από το 19% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, και μετά από την ανάπτυξη 6,5% στο δ΄ τρίμηνο.

«Το α΄ τρίμηνο της Κίνας ξεκίνησε καλά, ιδιαίτερα στις πωλήσεις λιανικής, που βρίσκεται πίσω από την οικονομική ανάκαμψη. Για το μέλλον, το επίκεντρο θα ήταν στο να συνεχιστεί η ανάπτυξη και να αντιμετωπιστούν τα χρηματοπιστωτικά ρίσκα», αναφέρουν αναλυτές της MUFG Bank.

Η κινεζική κυβέρνηση ενδέχεται να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για να «παγώσει» η αγορά ακινήτων και να τεθεί υπό έλεγχο η εγχώρια χρηματοοικονομική μόχλευση σύμφωνα με εκπρόσωπο της J.P. Morgan στη Σαγκάη που παράλληλα αναφέρεται σε σκληρότερη δημοσιονομική πειθαρχία που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επενδύσεων σε υποδομές.

Σημειώνεται πως χθες, ο Dow Jones έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τις 34.000 μονάδες, ενώ και ο S&P 500 έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 305,1 μονάδων (+0,9%), στις 34.035,99 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 180,92 μονάδων (+1,31%), στις 14.038,76 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 45,76 μονάδων (+1,11%), στις 4.170,42 μονάδες.

«Η ανάκαμψη των ΗΠΑ  φαίνεται πολύ ισχυρή. Και τώρα που εστιατόρια και ξενοδοχεία, (…) ανοίγουν ξανά, θα μπορούσαμε να δούμε απότομα αύξηση στις μισθοδοσίες τον επόμενο μήνα», ανέφερε οικονομολόγος της Dai-ichi Life Research.

Ανοδικές τάσεις και στο ΧΑΑ

Ασθενείς ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω ήπιας ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 907,15 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,20%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 29,55 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,20%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,52%.

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ