Στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εστιάζει η Handelsblatt. 

 

«Το τρίτο κύμα της πανδημίας βυθίζει την Αθήνα στα χρέη» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt από την Αθήνα, που επισημαίνει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας διοχετεύει δισεκατομμύρια στην οικονομία για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και να διασώσει τις θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο.

 

Το χρέος έχει αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 200% του ΑΕΠ σημειώνει η Handelsblatt προσθέτοντας ότι το 2020, η κυβέρνηση διέθεσε πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνει τις συνέπειες της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Φέτος έχει ήδη δαπανήσει 14 δισεκατομμύρια, «ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός».

 

Μεταξύ άλλων η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα έφτασε το 213,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020, έναντι 184,9% στα τέλη του 2019.

 

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους σε όλον τον κόσμο. Μόνο στην Ισπανία τα χρέη αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς.

 

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 200% πριν το 2023. Συγκριτικά, σημειώνεται ότι όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση δεν ξεπερνούσε το 126,7% ενώ «σε μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα εξελίσσεται το ιδιωτικό χρέος».

 

Με πληροφορίες από Handelsblatt και Deutsche Welle

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr