Κίνητρα για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Κίνητρα για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων Facebook Twitter
1

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων το οποίο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή ως το τέλος του μήνα.

 

Σύμφωνα με αρμόδιες πληγές, μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχει επιτευχθεί συμφωνία η οποία προβλέπει την καταβολή φόρου από 50% έως 60% για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων του παρελθόντος. Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει την καταβολή φόρου 50% για τις υποθέσεις που δεν έχει ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος, 55% για τις υποθέσεις που ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και 60% για τους φορολογούμενους με υποθέσεις για τις οποίες ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.

 

Με την καταβολή του φόρου οι φορολογούμενοι θα κλείνουν τις υποθέσεις τους και θα απαλλάσσονται από ποινικές διώξεις για πράξεις φοροδιαφυγής. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται περιθώριο δύο μηνών εντός του οποίου οι φορολογούμενοι θα κληθούν, εφόσον το επιθυμούν, να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων τους. Μετά το πέρας της προθεσμίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους.

 

Το νομοσχέδιο για τη οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων όπως και αυτό για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελούν προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Οικονομία / Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Σε 1.659.748 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι έχουν λάβει δάνεια στεγαστικά ή καταναλωτικά, πληρώνοντας δόσεις συνολικού ύψους 6,24 δισεκ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 3.700 ευρώ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Θα ήθελα να πω κάτι επί τούτου. Υπάρχει σοβαρό ηθικό δίλημμα - όπως σε πολλές πολιτικές αποφάσεις - για το αν είναι σωστό και δίκαιο να βγαίνουν τέτοιες διατάξεις, ωφελιμιστικού καθαρά (ή ενδεχομένως) χαρακτήρα. Δεν θέλω να μπω σε τέτοια συζήτηση, απλώς το αναφέρω. Ως προς το πρακτικό του θέματος:Ποιος (σίγουρα κάποιοι αλλά λίγοι) θα βάλει λεφτά στο τραπεζικό σύστημα με capital controls που δεν χαλαρώνουν και με την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης στον ορίζοντα; Πως θα δηλώσουν μαύρο χρημα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Άσχετα αν ο νόμος τους απαλλάσσει, θα είναι αντικείμενο έρευνας εφεξής. Ποιοι επιχειρηματίες θα δώσουν τέτοια ποσοστά για να ασπρίσουν μαύρο χρήμα, ενώ υπάρχουν φθηνότερο tools στο εξωτερικό; Περιμένω με ενδιαφέρον να δω την προσέλευση. ===