Και στο Ισραήλ αποκαλύψεις για δωροδοκίες από τη Siemens

Και στο Ισραήλ αποκαλύψεις για δωροδοκίες από τη Siemens Facebook Twitter
3

Νέες αποκαλύψεις για τη Siemens αυτή τη φορά στο Ισραήλ, όπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι  έχει στη διάθεσή της αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο γερμανικός κολοσσός «λάδωσε» με 20 εκατομμύρια δολάρια αξιωματούχους της κρατικής εταιρείας Israel Electric Corp (IEC), προκειμένου να εξασφαλίσει συμβάσεις, την περίοδο από το 2000 ως το 2005.

Η έρευνα διήρκησε έξι χρόνια και πλέον ο φάκελος με τα στοιχεία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα του Τελ Αβίβ, προκειμένου να αποφασίσει για την άσκηση διώξεων.

Οι συγκεκριμένες δωροδοκίες εντάσσονται σε μια ευρύτερη υπόθεση δωροδοκιών από την εταιρία παγκοσμίως με το ποσό των «λαδωμάτων» να υπολογίζεται στα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρότι η πρακτική φαίνεται να είναι παγκόσμια, η Siemens αξιώνει να της καταβληθούν αποζημιώσεις από 11 πρώην κορυφαία στελέχη της και μέλη του εποπτικού της συμβουλίου που απέτυχαν να εμποδίσουν παράνομες πρακτικές και δωροδοκίες.

Το 2008 για αυτές τις πρακτικές η Siemens είχε πληρώσει πρόστιμο 1,3 δισεκ. δολάρια για να κλείσουν διάφορες έρευνες στις ΗΠΑ και στη Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα οι αμερικανικές αρχές ελέγχουν για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα την γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Η έρευνα γίνεται για να διαπιστωθεί αν συγκεκριμένα μέλη της τράπεζας ενεπλάκησαν σε υπόθεση δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος με Ρώσους επιχειρηματίες, μια υπόθεση που υπολογίζεται στα 6 δισεκ. δολάρια.

Η Deutsche Bank έχει ήδη συμφωνήσει να καταβάλλει πρόστιμο 2,5 δισεκατομμυρίων που επιβλήθηκε από τις αμερικανικές αρχές για χειραγώγηση του Libor σε ένα τραπεζικό τράστ μαζί με άλλες τράπεζες. Από τη συγκεκριμένη ενέργεια υπολογίζεται ότι υπήρξαν κέρδη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.

Οι αμερικανικές Αρχές καταγγέλλουν μάλιστα πως ο γερμανικός κολοσσός προσπάθησε επανειλημμένα να κατευθύνει τις έρευνες σε λάθος κατεύθυνση, κωλυσιεργώντας εσκεμμένα και καθυστερώντας στην παράδοση των απαραίτητων εγγράφων.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM