IBTimes : "Η Ελλάδα εκποιεί μαρίνες, παραλίες, παλάτια, μέχρι και την πρεσβεία της στο Λονδίνο".

IBTimes : "Η Ελλάδα εκποιεί μαρίνες, παραλίες, παλάτια, μέχρι και την πρεσβεία της στο Λονδίνο". Facebook Twitter
2

Η οικονομική ιστοσελίδα International Business Times ανάφερει ότι «ειδυλλιακά νησιά, εντυπωσιακές ακτογραμμές, μαρίνες, ακόμα και η πρεσβεία της στο Λονδίνο, διατίθενται προς πώληση, στην τελευταία εκποίηση της πτωχευμένης Eλληνικής κυβέρνησης.

Ως  προϋπόθεση της νέας δόσης από την τρόικα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αξίας € 8,8 δις, η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει 70.000 κρατικά περιουσιακά στοιχεία».

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά στοιχεία στη λίστα είναι «μεγάλα τμήματα του νησιού της Ρόδου», με ένα από αυτά να είναι η μαρίνα στο Μανδράκι, η περιοχή που λέγεται ότι βρισκόταν ο Κολοσσός της Ρόδου.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Tom Porter, «ήδη ξένοι ολιγάρχες έχουν αρχίσει να αρπαζουν νησιά.

Ο Εμίρης του Κατάρ αγόρασε πρόσφατα έξι νησιά για 7 εκατ.ευρώ, ενώ ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Dmitry Rybolovlev αγόρασε τον Σκορπιό, που κάποτε ανήκε στον εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, ως δώρο για την κοσμική,  24 χρονών, κόρη του. (Σημείωση: Τα νησιά αυτά δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς είναι ιδιωτικά.)

Επίσης, θα βγεί στο σφυρί το Βασιλικό Παλάτι της Κέρκυρας, γενέτειρα του Πρίγκιπα Φίλιππου και πολλά άλλα δημόσια κτίρια, όπως το αρχηγείο της Αστυνομίας στην Αθήνα, (ΓΑΔΑ),  το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και τα κτίρια που στεγάζουν τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης.

Η Ελληνική Πρεσβεία στο Holland Park του Λονδίνου, προσφέρεται επίσης σε οποιον είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο τίμημα των £ 22 εκ».

Σε πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν δωθεί τιμές δημοσίως, με την Ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει ότι αναμένει προσφορές, ενώ περιμένει να πάρει ένα ποσό μεταξύ  € 150 - € 250 εκατ. για τα 150 στρέμματα του κτήματος Αφάντου στην Ρόδο.

Συνεχίζοντας το δημοσίευμα, το οποίο δανείζεται πολλά στοχεία από ρεπορτάζ της Telegraph, της προηγούμενης εβδομάδας, τονίζει ότι «η εκποίηση έχει προκαλέσει κατάπληξη και αποδοκιμασία από ορισμένες πλευρές.

«Πρέπει να κρατήσουμε την κρατική ιδιοκτησία όλων των περιουσιακών μας  στοιχείων – να μην τα πωλήσουμε σε κάθε πλειοδότη", παραπονέθηκε στην Telegraph ο Γιάννης Μήλιος, επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα προτιμούσε να βλέπει μεγαλύτερη χρήση των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, παρά πωλήσεις.

"Η εμπειρία δείχνει ότι η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών είναι μια πολύ κακή ιδέα. Με το νερό, για παράδειγμα, η ποιότητα πέφτει, αλλά οι τιμές ανεβαίνουν, κάτι που είναι εντελώς λάθος. Η κυβέρνηση είναι πολύ καλή στο να βρίσκει νόμιμες φόρμουλες που να δείχνει ότι εγγυάται, υποτίθεται, το δημοσίο συμφέρον. Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα".

Και συνεχίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

«Ωστόσο, με την Ελληνική οικονομία σε έκτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης μετά από δύο προγράμματα της τρόικας που απέτυχαν να παράγουν ανάπτυξη και τον ιδιωτικό τομέα της χώρας, να χάνει 1.000 θέσεις εργασίας την ημέρα, οι υπερασπιστές του προγράμματος υποστηρίζουν ότι τα ακραία μέτρα είναι αναγκαία.

Ο Στέλιος Σταυρίδης είναι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ , το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκποίηση (sell-off).

 «Είμαι ένας επιχειρηματίας, δεν είμαι πολιτικός», δήλωσε  «και φωνάζω ότι όλα αυτά γίνονται για την ανάπτυξη, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την δημιουργία πλούτου, είμαι αντι-γραφειοκράτης : Πρέπει να τα βγάλουμε αυτά τα χρήματα - δεν υπάρχει άλλος τρόπος ».

«Έχουμε ενεργήσει τόσο βλακωδώς για χρόνια, φτιάχνοντας κανόνες αντίθετους προς το συμφέρον μας», πρόσθεσε ο Σταυρίδης. «Το να είναι κάτι κρατικής ιδιοκτησίας και καλά οργανωμένο, είναι σχήμα οξύμωρο»

Τέλος η IBTimes σημειώνει ότι  η κυβέρνηση στον τελευταίο γύρο πωλήσεων κρατικής περιουσίας, που είχε ξεκινήσει το 2010,  είχε μαζέψει το ποσό των 2 δίς, χάνοντας τον στόχο που ήταν 3 δις, εως το 2011. Τώρα έχει θέσει ως μακροπρόθεσμο στόχο τα 11 δις ευρώ.

Cash-Strapped Greece Sells off Palaces and Islands

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Για εμας που ζουμε χρονια στο εξωτερικο (και σε διαφορετικες χωρες) θα ηταν ευχης εργο να ριξουν μια σοβαρη ματια στις φοβερες σπαταλες των πρεσβειων και στην ανεπαρκεστατη δουλια που κανουν. κι αυτο δεν θαπρεπε λογω μνημονιου αλλα λογω...φιλοτιμου!!!Πολυτελεστατα κτηρια , ασυντηρητα γιατι οι διπλωματικοι κοιτανε να τσεπωσουν οτι μπορουν κλπ κλπ. Και ενταξει...μπορει να υπαρχουν εξαιρεσεις αλλα...αυτες επιβεβαιωνουν τον κανονα των ανικανων διπλωματικων μας υπαλληλων!Ας τις πουλησουν τις πρεσβειες λοιπον! μαλλον κερδισμενοι θα βγουμε αν και φθσικα θα φροντισουν να μας ξεπουπουλησουν με τα αστρονομικα ενοικεια που μερος τους θα πηγαινει σε μειζες!!!