Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Στο 9,5% φέτος η ύφεση

Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Στο 9,5% φέτος η ύφεση Facebook Twitter
0

Στο 9,5% θα κινηθεί η ύφεση φέτος, αναφέρει το ΔΝΤ στη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση για την Ελλάδα, ενώ θέτει τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ.

Το σοκ του κορωνοϊού διέκοψε την περιορισμένη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αναφέρει το Ταμείο. «Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,9% το πρώτο εξάμηνο του 2020, μια απότομη πτώση από την ανάπτυξη 1,9% του 2019, καθώς το lockdown επιβάρυνε πολύ την εγχώρια ζήτηση και τον τουρισμό», σημειώνει.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε αισθητά από τον Μάρτιο, παρά τα σημαντικά μέτρα στήριξης της απασχόλησης, παρατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που προβλέπει ότι το πρωτογενές έλλειμμα για το 2020 θα ανέλθει στο 6,75%, εξαιτίας τόσο της χαμηλότερης οικονομικής δραστηριότητας όσο και των κυβερνητικών μέτρων ενίσχυσης.

Το Ταμείο χαρακτηρίζει αξιέπαινη τη γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία, σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά επισημαίνει ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων αξίζει προσοχής. Σε ό,τι αφορά το πακέτο οικονομικής στήριξης, σημειώνει ότι ήταν σημαντικού μεγέθους, έγκαιρο και κατάλληλα αποτελούμενο κυρίως από προσωρινά μέτρα με στόχο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά.

Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,5% το 2020 προτού σταδιακά ανακάμψει. Η μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας στον τουρισμό την κάνει ιδιαίτερα ευάλωτη. Η ανάκαμψη αναμένεται το 2021-2020 να φτάσει κατά μέσο όρο στο 5% ετησίως, με τη στήριξη των κονδυλίων της ΕΕ και την ανάκαμψη της ξένης ζήτησης. Καθώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια σταδιακά θα καταργούνται, η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει στο μακροπρόθεσμο δυνητικό ποσοστό του 1%, σημειώνει το ΔΝΤ.

Οι αβεβαιότητες

Παράλληλα, το Ταμείο επισημαίνει τις αβεβαιότητες. Μια παρατεταμένη πανδημία σε συνδυασμό με σταθερή βουτιά του παγκόσμιου τουρισμού θα επιδεινώσει σημαντικά την προοπτική, ενώ μια γρήγορη ανακάλυψη εμβολίου και η ταχεία μαζική διανομή του μπορεί να βοηθήσει να τονωθεί η ανάκαμψη, επισημαίνει.

Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ αναφέρει ότι είναι πιθανό να προκύψει ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την υποχώρηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και των εποπτικών διευκολύνσεων.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, αναφέρει ότι παραμένει επαρκής η μεσοπρόθεσμη δυνατότητα αποπληρωμής. Αυτό αντανακλά τις διαχειρίσιμες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες υπό το βασικό σενάριο, που οφείλονται μερικώς στην αυξημένη στήριξη από την ΕΕ και την ΕΚΤ, καθώς και από το σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας, αναφέρει το Ταμείο.

Μετά από μια αύξηση το 2020, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αν και παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με προηγούμενες προβλέψεις, επισημαίνεται.


Η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους θα υπονομευόταν στην περίπτωση πραγματοποίησης σημαντικών αρνητικών κινδύνων, γεγονός που θα απαιτούσε μια ισχυρή προκυκλική δημοσιονομική προσαρμογή και/ή περαιτέρω ενίσχυση από τους Ευρωπαίους εταίρους», αναφέρει το Ταμείο.

«Με δεδομένο το μεγάλο παραγωγικό κενό και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης μόνιμης οικονομικής ζημιάς από την πανδημία, οι αρχές θα πρέπει να αποφύγουν μια απότομη δημοσιονομική συστολή το 2021 και να στοχεύσουν σε ένα πρωτογενές έλλειμμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ», τονίζει το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βελτιωθεί το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με προτεραιότητα τις δαπάνες υγείας, την αντιμετώπιση των κενών κάλυψης στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, και την επέκταση των ευκαιριών για την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, το ΔΝΤ χαιρετίζει το πρόγραμμα «Ηρακλής», αλλά επισημαίνει ότι αυτό δεν αποτελεί συνολική λύση, καθώς αφήνει σημαντικό όγκο «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν αντιμετωπίζει την χαμηλή ποιότητα του τραπεζικού κεφαλαίου. «Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη», επισημαίνει το ΔΝΤ.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ