Η άνοδος των τιμών ενέργειας απειλεί να «φρενάρει» την ανάκαμψη - Η προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας

Η άνοδος των τιμών ενέργειας απειλεί να «φρενάρει» την ανάκαμψη - Η προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας Facebook Twitter
Πηγή: Getty Images.
0

Νευρικότητα προκαλεί στις αγορές το «πιθανό φρενάρισμα» της οικονομικής ανάκαμψης εξαιτίας του «σοκ» που προκαλεί η ραγδαία άνοδος των τιμών της ενέργειας. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σήμερα ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης αντιμετωπίζει τριβές και ανισορροπίες, οι οποίες συνδέονται με την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την πορεία ανάκαμψης, ακόμη και μετά ο τέλος της πανδημίας.

Στο μεταξύ, ενώ ορισμένες τράπεζες, όπως για παράδειγμα η «ABN AMRO», προβλέπει σήμερα ότι το «ράλι» των ομολόγων θα συνεχιστεί έως το 2023, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων θα μπορούσαν να διορθωθούν απότομα εάν οι επενδυτές επανεκτιμήσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας από την πανδημία και αν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης ανάληψης κινδύνου στις επενδυτικές τράπεζες.

Προς το παρόν, η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης δε φαίνεται να έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη δυσμενή συγκυρία. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο δεν έχει αποτυπωθεί στους λεγόμενους πρόδρομους οικονομικούς δείκτες.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στις ΗΠΑ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αγορά εργασίας δεν ήταν ενθαρρυντικά, καθώς ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργηθήκαν τον Σεπτέμβριο ήταν πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τις προβλέψεις. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα αποτρέψει την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED) να ξεκινήσει σύντομα τη σταδιακή μείωση των παρεμβάσεων της στην αγορά των ομολόγων. 

Στην Ελλάδα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμάνθηκε σήμερα στο επίπεδο του 0,89%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω στο 0,1% από 0,095% και του 15ετούς στο 1,101%, από 0,988%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 62 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 38 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,90% από 0,87% έναντι -0,148% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,14% από 1,06%. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ