GameStop: Ερασιτέχνες επενδυτές οργανώθηκαν στο Reddit και «τσάκισαν» hedge funds της Wall Street

GameStop: Ερασιτέχνες επενδυτές οργανώθηκαν στο Reddit και «τσάκισαν» hedge funds της Wall Street Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινής γνώμης βρίσκεται η υπόθεση της GameStop, η επιτυχημένη επίθεση των χρηστών του Reddit σε hedge funds, ενώ έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

H αλυσίδα καταστημάτων με βιντεοπαιχνίδια, πλήττεται σοβαρά από τις συνέπειες του κορωνοϊού και οι πελάτες της μετατοπίζονται στις ψηφιακές πλατφόρμες. Η GameStop εμφανίζει μεγάλες απώλειες και εντός 2021 αναμένεται να κλείσει 450 καταστήματά της. Ωστόσο η μετοχή της έχει γίνει μία από τις πλέον δημοφιλείς της αγοράς και από τις αρχές του 2021 η άνοδός της φθάνει τουλάχιστον το 300%, εξαιτίας της «μάχης» που δίνουν δύο ομάδες επενδυτών: από τη μία ένα πλήθος μικροεπενδυτών που έχει εκδηλώσει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της εταιρείας και από την άλλη οι ισχυροί επενδυτές της Wall Street. 

«Τη δεκαετία του 1630 ήταν οι τουλίπες. Στη δεκαετία του 1990 ήταν το Netscape και το Pets.com. Αργότερα, όπως όλοι γνωρίζουμε, ήταν τα στεγαστικά. Σήμερα, το σήμα που αναβοσβήνει προειδοποιώντας για επερχόμενο κίνδυνο και σηματοδοτώντας ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει χάσει τα λογικά της είναι το GameStop», ανέφερε η New York Post στις 27 Ιανουαρίου, την ημέρα που η μετοχή της GameStop «άγγιξε» τα 347,5 δολάρια, ήταν δηλαδή ακριβότερη κατά 2.000% σε σχέση με τις αρχές του μήνα. 

Πέρυσι τον Απρίλιο η εταιρεία ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων με την τιμή της μετοχής της να βρίσκεται στα 3,25 δολάρια. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, η μετοχή της GameStop ενισχύεται καθώς οι μικροεπενδυτές ποντάρουν ενάντια στην κυρίαρχη τάση - ότι δηλαδή η μετοχή της GameStop θα καταρρεύσει. Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για ένα στοίχημα που αποδεικνύεται πολύ δαπανηρό για τους επαγγελματίες επενδυτές.

Η τάση αυτή της αντιπαράθεσης φαίνεται να ξεκίνησε από πέρυσι το φθινόπωρο, όταν ο Ράιαν Κόεν, επενδυτής και ιδρυτής της πολύ μεγάλης ψηφιακής εταιρείας με τροφές οικόσιτων Chewy, απόκτησε το 13% στην GameStop. Τότε ξεκίνησε να ασκεί πιέσεις σε αυτήν για να μεταφέρει στο Διαδίκτυο μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της και να καταστεί πιο σοβαρή αντίπαλος για την Amazon.

H τιμή της μετοχής της GameStop άρχισε να εκτινάσσεται, καθώς οι μικροεπενδυτές την αγόραζαν μετά μανίας μέσα από εφαρμογές συναλλαγών. Από την πλευρά τους, τόσο οι μεγάλοι όσο και οι θεσμικοί επενδυτές της Wall Street είναι τη μετοχή σαν μία ευκαιρία για σορτάρισμα, στοιχηματίζοντας δηλαδή στην κατάρρευση της αξίας ορισμένων μετοχών.

Το στοιχεία αυτό εκμεταλλεύτηκαν χρήστες του Reddit, αφού έμαθαν ότι πολλά hedge funds είχαν σορτάρει σε μετοχές της GameStop. Αγοράζοντας μαζικά τις μετοχές της, εκτίναξαν την αξία τους, αυξάνοντας τις απώλειες εκείνων που είχαν στοιχηματίσει εναντίον της. Από τη στιγμή που τα hedge funds είναι υποχρεωμένα κατά τη λήξη του στοιχήματος να αγοράσουν και πάλι τις μετοχές για να τις επιστρέψουν στους αρχικούς τους ιδιοκτήτες, η αξία της μετοχής θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

Η όλη δικτύωση των μικροεπενδυτών και η απόφαση για «ακτιβιστικές μαζικές συναλλαγές» ελήφθη και ενορχηστρώθηκε στο γκρουπ του Reddit, «WallStreetBets». Η CEO του Nasdaq, Adena Friedman, δήλωσε την Τετάρτη πως παρακολουθούνται οι συνομιλίες στα social media για τη διαπραγμάτευση και τη χειραγώγηση της μετοχής.

Σημειώνεται πως οι επενδυτές του Reddit σύντομα επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο και σε άλλες σορταρισμένες μετοχές όπως αυτές των AMC, BlackBerry ή Nokia, με διαφορετικό όμως βαθμό επιτυχίας.

GameStop: Ερασιτέχνες επενδυτές οργανώθηκαν στο Reddit και «τσάκισαν» hedge funds της Wall Street Facebook Twitter
EPA

Αγωγές κατά της Robinhood

Σύμφωνα με το Forbes, τουλάχιστον δύο αγωγές κατατέθηκαν κατά της διαδικτυακής πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών Robinhood,  που αποφάσισε την αναστολή των συναλλαγών των μετοχών της GameStop και άλλων εταιρειών. 

Σύμφωνα με το Forbes, μία αγωγή κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης από χρήστη της πλατφόρμας. Ο ενάγων την κατηγορεί για «αιφνίδια, σκόπιμη, εσκεμμένη και εν γνώσει της» παύση των αγορών στη μετοχή της GameStop. Η δεύτερη αγωγή, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ιλινόι, κατηγορεί την πλατφόρμα για διακοπή της διαπραγμάτευσης μετοχών όπως αυτές των Blackberry, Nokia και AMC με στόχο «την προστασία θεσμικών επενδύσεων σε βάρος των μικροεπενδυτών». 

Με πληροφορίες από New York Post/Guardian/ΒΒC/Το Βήμα/Forbes/newmoney/Καθημερινή/news 24/7

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ