FT: Τα διεθνή hedge funds στοιχηματίζουν κατά του δημόσιου χρέους της Ιταλίας

FT για Ιταλία: Τα διεθνή hedge funds στοιχηματίζουν κατά του δημόσιου χρέους της χώρας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα διεθνή hedge funds ποντάρουν το μεγαλύτερο στοίχημά τους έναντι των ιταλικών κρατικών ομολόγων από τη χρονιά της οικονομικής κρίσης, το 2008, γράφουν οι Financial Times.

Αιτία, σύμφωνα με το άρθρο, η αυξανόμενη ανησυχία για την πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η συνολική αξία των ιταλικών ομολόγων που δανείστηκαν οι επενδυτές για να στοιχηματίσουν έφτασε αυτόν τον μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008, σε περισσότερα από 39 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Η βιασύνη των επενδυτών να στοιχηματίσουν κατά της Ιταλίας «αιτιολογείται» από την πορεία της χώρας που αντιμετωπίζει αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα από την άνοδο των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, μετά τις περικοπές των προμηθειών της Ρωσίας και το έντονο πολιτικό κλίμα με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Είναι η πιο εκτεθειμένη χώρα όσον αφορά το τι συμβαίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου και η πολιτική είναι προκλητική», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην BlueBay Asset Management, η οποία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία περίπου 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία προχωρά σε μπλοκάρισμα 10ετών ιταλικών ομολόγων χρησιμοποιώντας παράγωγα γνωστά ως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ένα ρωσικό εμπάργκο στο φυσικό αέριο θα οδηγούσε σε οικονομική συρρίκνωση άνω του 5% στην Ιταλία και σε άλλες τρεις χώρες, εκτός εάν άλλα κράτη μοιραστούν τις δικές τους προμήθειες.

Η Ιταλία θεωρείται επίσης από τους επενδυτές, ως μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας αυξάνοντας τα επιτόκια και σταματώντας τις αγορές ομολόγων που έχουν στηρίξει την τεράστια αγορά χρέους της χώρας.

Μια περίοδος σχετικής πολιτικής ηρεμίας που ξεκίνησε με τον διορισμό του Μάριο Ντράγκι στην θέση του πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο του 2021, κατέρρευσε φέτος τον Ιούλιο, όταν ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ παραιτήθηκε και κατέρρευσε η κυβέρνηση συνασπισμού εθνικής ενότητας, σχολιάζουν οι Financial Times.

Οι πρόωρες εκλογές έχουν οριστεί πλέον για τον Σεπτέμβριο, με την ηγέτιδα των εθνικιστών Τζόρτζια Μελόνι να θεωρείται ότι οδηγεί την κούρσα για να αναλάβει τα πρωθυπουργικά ηνία.

Την Τετάρτη, ο Ντράγκι κάλεσε τα κόμματα να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις της Ιταλίας για τη χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση.

Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα εντός του δεξιού συνασπισμού, τα οποία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν έως και τις μισές ψήφους στις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, έχουν δείξει ότι θα μπορούσαν να επανεξετάσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου ανάκαμψης της Ιταλίας ύψους 200 δισ. ευρώ και τις άλλες μεταρρυθμίσεις.

«Η εγχώρια αξιοπιστία συμβαδίζει με τη διεθνή αξιοπιστία», είπε ο Ντράγκι.

Τα ιταλικά ομόλογα έχουν ήδη «ξεπουλήσει» τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη αβεβαιότητα.

Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 3,7%, ωθώντας το χάσμα με το χρέος της Γερμανίας, στις 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από 1,37 αντίστοιχα, στην αρχή του έτους.

Ένας μεγάλος επενδυτής hedge funds ισχυρίζεται ότι «η Ιταλία φαίνεται ότι θα είναι η πιο ευάλωτη χώρα» στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, προσθέτοντας ότι τέτοια στοιχήματα είναι πλέον «ευρέως διαδεδομένα».

Ο Michael Hintze, ιδρυτής του hedge fund CQS, ήταν μεταξύ εκείνων που επωφελήθηκαν από τα στοιχήματα έναντι των ιταλικών ομολόγων στις αρχές του έτους, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλούνται οι Financial Times. Η CQS αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Το στοίχημα έναντι του ιταλικού χρέους ήταν προηγουμένως ένα εξαιρετικά επικερδές εμπόριο για τα hedge funds λόγω της μακροχρόνιας πολιτικής αβεβαιότητας και των φόβων για τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικά ομόλογα που έχει σε εκκρεμότητα η χώρα.

Το 2018, ενώ οι αγορές ανησυχούσαν για το αν μια κυβέρνηση συνασπισμού θα πρόσθετε σε επίπεδα χρέους και θα χαλάρωνε τους δεσμούς με την ΕΕ, τα hedge funds αύξησαν τα στοιχήματά τους στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση, με τον συνιδρυτή της Brevan Howard, Alan Howard, μεταξύ αυτών να επωφελείται.

Ωστόσο, τα στοιχήματα τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και ως ποσοστό της συνολικής έκδοσης ομολόγων, έχουν πλέον ξεπεράσει τα επίπεδα του 2018 ως ένδειξη του πού πιστεύουν οι επενδυτές ότι θα κυμανθούν οι αποδόσεις στο εξής.

Ορισμένοι παραμένουν επιφυλακτικοί, λέγοντας ότι το μέσο προστασίας της ΕΚΤ που ανακοινώθηκε πρόσφατα θα περιορίσει τις ανοδικές αποδόσεις.

Το νέο εργαλείο σχεδιάστηκε για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης από την άνοδο υπερβολικά συγκριτικά με τα βασικά κράτη, όπως είναι η Γερμανία.

Ο Decio Nascimento, επικεφαλής επενδύσεων στο hedge fund Norbury Partners, θεωρεί ότι όλο αυτό μοιάζει με ένα παιχνίδι με την ΕΚΤ ενώ ο Dowding της BlueBay υποστηρίζει ότι το TPI είναι ελάχιστα αποτρεπτικό για την τοποθέτηση ενός πτωτικού στοιχήματος.

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί απλώς να αγοράσει την Ιταλία», είπε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα θα παράσχει υποστήριξη σε χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικό περιορισμό.

Με πληροφορίες των FT

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλάθι των παιχνιδιών»: «Κοντά σε συμφωνία» λέει ο Γεωργιάδης - Συγκρατημένες φέτος οι αγορές των γιορτών

Οικονομία / «Καλάθι των παιχνιδιών»: «Κοντά σε συμφωνία» λέει ο Γεωργιάδης - Συγκρατημένες φέτος οι αγορές των γιορτών

Το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης ενώ το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και παντοπωλείου
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ