Η απόφαση του Eurogroup βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διαπιστώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, «βλέποντας» όμως πολιτικές προκλήσεις από την ανάγκη διατήρησης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ενώ κάνει λόγο για «υβριδικά καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα.

 

Ειδικότερα, σε νέα ανάλυσή του, ο Fitch επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τα συνοδευτικά μέτρα για το χρέος βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

 

Όπως σημειώνει, τα μέτρα αυτά «σε γενικές γραμμές συμβαδίζουν με τις προσδοκίες μας, όταν αναβαθμίσαμε το αξιόχρεο της Ελλάδα σε Β με θετικές προοπτικές τον Φεβρουάριο».

 

«Δεν αναμέναμε μειώσεις στο επίσημο ποσοστό χρέους, το οποίο παραμένει πολύ υψηλό (στο 148,2% του ΑΕΠ το 2017 από το σύνολο του 178,6%)», τονίζει ο Fitch, προσθέτοντας όμως πως το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας των 24,1 δισ. ευρώ και η επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά ακόμη 10 έτη «περιορίζουν τον κίνδυνο χρηματοδότησης και αναμένεται να στηρίξουν την πρόσβαση στις αγορές μετά το πρόγραμμα και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους προς τους ιδιώτες πιστωτές».

 

«Περιμένουμε ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα βελτιωθεί με τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τη διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ, τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους, το ιστορικό των πρωτογενών πλεονασμάτων και δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν έως το 2020», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

 

Ακόμη, προσθέτει ότι η ανακοίνωση του Eurogroup «είναι συνεπής με την προσδοκία μας για μία "υβριδικά καθαρή" έξοδο από το πρόγραμμα υπό σημαντικές προϋποθέσεις. Το Eurogroup ανέφερε ότι η ελάφρυνση χρέους περιλαμβάνει κίνητρα για την εξασφάλιση μίας ισχυρούς και συνεχόμενης εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών μέτρων και των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου και ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μέχρι το 2022 και δεσμεύσεις σύμφωνα με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ στη συνέχεια.

 

»»Το δεύτερο κατά σειρά δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας πέρυσι έδειξε τη δέσμευση των αρχών στη δημοσιονομική προσαρμογή. Το εγχώριο πολιτικό πλαίσιο έχει γίνει πιο σταθερό και η σχέση εργασίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους πιστωτές έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας τον κίνδυνο σημαντικών αντιστροφών στις πολιτικές».

 

«Παρά ταύτα, οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να διατηρούν πρωτογενή πλεονάσματα για ένα πολύ μεγάλο διάστημα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολιτικές προκλήσεις. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες μερικές αντιστροφές πολιτικών στο μέλλον ή οι δημοσιονομικοί στόχοι να χαλαρώσουν, καθώς ο διάλογος συνεχίζεται μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της».

 

O οίκος αναφέρει ότι η ανακοίνωση του Eurogroup περιλαμβάνει κάποια ευελιξία. Αναφέρει τη δυνατότητα της περαιτέρω αναπροσαρμογής του χρέους «σε ένα απροσδόκητα πιο δυσμενές σενάριο». Το Eurogroup τόνισε ότι θα επανεξετάσει το 2032 εάν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για το χρέος, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ.

 

Ακόμη ο Fitch τονίζει πως η συμφωνία στο Eurogroup σημειώθηκε στο πλαίσιο ενός βελτιούμενου μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. «Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, η βιομηχανική παραγωγή και η εύρωστη αύξηση της απασχόλησης στηρίζουν την ανάκαμψη, αν και η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική περιορίζει την κατανάλωση των νοικοκυριών».

 

Το πραγματικό ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε 2,3% σε ετήσια βάση και ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο τριών ετών στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, σημειώνεται.

 

Το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο πεντάμηνο ήταν 1,4 δισ. ευρώ υψηλότερο του στόχου, κυρίως λόγω της υπεραπόδοσης των εσόδων και των χαμηλότερων δαπανών για δημόσιες επενδύσεις.

 

«Ωστόσο, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, τις οποίες στοχεύουν να αντιμετωπίσουν οι δεσμεύσεις πολιτικής στο μετά το πρόγραμμα πλαίσιο», σημειώνει ο οίκος. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν πιο αργές σε σχέση με άλλες χώρες που είχαν βρεθεί σε πρόγραμμα.

 

Προσθέτει ότι η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι προγραμματισμένη για τις 10 Αυγούστου.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr