Fitch: Σοβαρές αδυναμίες στην ελληνική οικονομία

Fitch: Σοβαρές αδυναμίες στην ελληνική οικονομία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τέσσερις σοβαρές αδυναμίες στην ελληνική οικονομία εντοπίζει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ο οίκος αξιολόγησης συνδέει τον κίνδυνο με τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ εκφράζει τις αμφιβολίες του και για τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες, με το δημόσιο χρέος να διαμορφώνεται στο 181% του ΑΕΠ το 2018, και το καθαρό εξωτερικό χρέος στο 141% του ΑΕΠ, που είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.

Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPΕs) των ελληνικών τραπεζών ισοδυναμούν με το 45% του ΑΕΠ, ενώ η τάση της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης διαμορφώνεται μόλις στο 1,2%. 

Τέλος, το ιστορικό των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων είναι αδύναμο - παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί πρόσφατα - επιβαρύνοντας την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Ο Fitch επισημαίνει τους άμεσους κινδύνους για τα δημοσιονομικά της χώρας μέσα στην επόμενη διετία αναγνωρίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν και θετικές εξελίξεις, βάσει των οποίων η αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει στην βαθμίδα ΒΒ-. Άλλωστε ο Fitch σημειώνει πως αυτοί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι περιορίζονται από το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Τα θετικά

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα (που ανερχόταν στις 20.284 δολάρια το 2018, από 31.700 δολάρια το 2008), εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ.

Επίσης, πάνω από το 66% του εξωτερικού χρέους είναι προς τους επίσημους πιστωτές, και έτσι η εξυπηρέτησή του είναι βιώσιμη, ενώ το 80% του χρέους έχει σταθερό επιτόκιο.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM