Τέσσερις σοβαρές αδυναμίες στην ελληνική οικονομία εντοπίζει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

 

Ο οίκος αξιολόγησης συνδέει τον κίνδυνο με τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ εκφράζει τις αμφιβολίες του και για τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες, με το δημόσιο χρέος να διαμορφώνεται στο 181% του ΑΕΠ το 2018, και το καθαρό εξωτερικό χρέος στο 141% του ΑΕΠ, που είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.

 

Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPΕs) των ελληνικών τραπεζών ισοδυναμούν με το 45% του ΑΕΠ, ενώ η τάση της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης διαμορφώνεται μόλις στο 1,2%. 

 

Τέλος, το ιστορικό των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων είναι αδύναμο - παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί πρόσφατα - επιβαρύνοντας την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

 

Ο Fitch επισημαίνει τους άμεσους κινδύνους για τα δημοσιονομικά της χώρας μέσα στην επόμενη διετία αναγνωρίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν και θετικές εξελίξεις, βάσει των οποίων η αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει στην βαθμίδα ΒΒ-. Άλλωστε ο Fitch σημειώνει πως αυτοί οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι περιορίζονται από το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας.

 

Τα θετικά

 

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα (που ανερχόταν στις 20.284 δολάρια το 2018, από 31.700 δολάρια το 2008), εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ.

 

Επίσης, πάνω από το 66% του εξωτερικού χρέους είναι προς τους επίσημους πιστωτές, και έτσι η εξυπηρέτησή του είναι βιώσιμη, ενώ το 80% του χρέους έχει σταθερό επιτόκιο.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr