Οι εισηγμένες στο Xρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες έχουν λίγους μήνες ακόμα στη διάθεσή τους προκειμένου να προσαρμοστούν με όσα προβλέπει ο νόμος 706/2020 ο οποίος ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία για την εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών.

 

Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι ο αριθμός των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών δεν πρέπει να είναι μικρότερος από το 1/3 του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή τουλάχιστον δύο, ενώ το 25% αυτών θα πρέπει να είναι γυναίκες.

 

Ωστόσο, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Better Future που δημοσιεύει το moneyreview, περισσότερες από μία στις δύο εισηγμένες δεν έχουν προσαρμοστεί με τις απαιτήσεις του νέου νόμου για εκπροσώπηση, σε ποσοστό τουλάχιστον 25%, από γυναίκες.

 

Εκτιμάται ότι οι εταιρείες του Γενικού Δείκτη χρειάζονται 47 γυναίκες για την επαρκή κάλυψη των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

 

«Υπάρχει ακόμη δρόμος ωσότου να βελτιωθούν οι πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, με την προσαρμογή στα νέα δεδομένα να οδηγεί και στην πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης» αναφέρει ο επικεφαλής της Better Future Κρις Αμιράλης.

 

Έρευνα: Οι αποδοχές των στελεχών στις εισηγμένες εταιρείες

 

Με τις εισηγμένες, βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου να δημοσιοποιούν, για πρώτη φορά το 2020, τις αποδοχές του διοικητικού συμβουλίου, η Better Future έχει επεξεργαστεί και τις αποδοχές των Ελλήνων μάνατζερ. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2020, στις υψηλής κεφαλαιοποίησης εταιρείες, η μέση ετήσια αμοιβή του προέδρου διαμορφώνεται σε 270.255 ευρώ.

 

Το ποσό αυτό, κατά τους αναλυτές της εταιρείας, παρουσιάζει μικρή διαφοροποίηση, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μεγέθη στις μεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιρείες και στις εταιρείες του Γενικού Δείκτη (Athex), το οποίο ανέρχεται σε 314.000. ευρώ και 290.000 ευρώ, αντίστοιχα.

 

Επίσης, ένας στους δύο προέδρους αμείβεται με περισσότερα από 254.000 ευρώ, ένα μικρό ποσοστό όσων κατέχουν τη συγκεκριμένη ιδιότητα εισπράττουν αμοιβή άνω του 320.000, ενώ λιγότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου, εισπράττει αποδοχές, που θεωρούνται χαμηλές και περιορίζονται σε 107.000. ευρώ τον χρόνο.

 

Για τους διευθύνοντες συμβούλους οι μέσες ετήσιες αποδοχές διαμορφώνονται σε περίπου 500.000. ευρώ, 235.000 ευρώ και 380.000 ευρώ για τις μεγάλης, μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τις εταιρείες του Γενικού Δείκτη, αντίστοιχα.

 

Όσον αφορά στα μη εκτελεστικά μέλη, οι μέσες ετήσιες απολαβές φτάνουν τα 35.000 ευρώ, ενώ όσοι εκτελούν και χρέη προέδρου Επιτροπής Ελέγχου εισπράττουν επιπλέον 29.000 ευρώ.

 

Σύμφωνα με τη Better Future, το καθεστώς των αμοιβών των μη εκτελεστικών μελών ενδέχεται να αλλάξει με το νέο πλαίσιο, καθώς θα εκμηδενιστούν οι περιπτώσεις τοποθέτησης στο ΔΣ μελών που αμείβονται συμβολικά.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr