Έρευνα Marc: 1 στις 3 μικρές επιχειρήσεις φοβάται το «λουκέτο» το επόμενο διάστημα

Έρευνα Marc: 1 στις 3 μικρές επιχειρήσεις φοβάται το «λουκέτο» το επόμενο διάστημα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μετά το lockdown, αναδεικνύει έρευνα της Marc.

Σχεδόν 1 στις 3 επιχειρήσεις- το 33,9%- εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενο λουκέτο το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε για το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, το 15,8% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι πολύ πιθανό να διακόψει την δραστηριότητα, ενώ το 18,1% δήλωσε πώς αυτό είναι αρκετά πιθανό. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν στον κλάδο των υπηρεσιών (36,9%), στις μικρότερες με βάση τον τζίρο επιχειρήσεις (44,3%) και στις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό (45,4%).

Την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις φαίνεται και από το γεγονός ότι 4 στις 10 (40,7%) δήλωσαν ότι είτε δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα (14,8%), είτε ότι αυτά επαρκούν για λιγότερο από ένα μήνα (10,7%), είτε ότι επαρκούν για ένα μήνα (15,2%).

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας

- 8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%.

- 2 στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Εκτιμάται, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα πως μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.

- 1 στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα.

- Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις

- 1 στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.

- Σχεδόν 6 στις 10 (55,1%) επιχειρήσεις είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Δεν θα αποφευχθεί η βαθιά ύφεση

Παρά τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, έχει αρχίσει να προδιαγράφεται και κυρίως να γίνεται αποδεκτό ότι η ελληνική οικονομία δεν θα αποφύγει την βαθιά ύφεση, επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

«Φαίνεται πως τα μέτρα και οι μέχρι σήμερα πολιτικές της κυβέρνησης που αποσκοπούν στην ανάσχεση των δυσμενέστερων των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης δεν είναι επαρκώς προσαρμοσμένα στον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της κρίσης, αλλά ούτε και στα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας που στην συντριπτική της πλειοψηφία αποτελείται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις», σημειώνεται ακόμη, ενώ συμπληρώνεται ότι τα μέτρα δεν καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου που πλήττεται δυσανάλογα από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

«Η εκτίμηση ότι η ύφεση αν και βαθιά θα είναι βραχύβια και κατ' επέκταση σε λίγους μήνες η οικονομία θα επανακάμψει "πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε' πιθανότατα δεν θα επιβεβαιωθεί εάν οδηγηθούμε σε κατακρήμνιση της οικονομικής δραστηριότητας και εκτίναξη της ανεργίας», τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Επιδότηση ενοικίου και εξασφάλιση στέγης για ευάλωτες ομάδες

Οικονομία / Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Επιδότηση ενοικίου και εξασφάλιση στέγης για ευάλωτες ομάδες

Το πρόγραμμα «Κάλυψη», συνολικού προϋπολογισμού 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται σε 44 Δήμους της χώρας, αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία
LIFO NEWSROOM
«Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Οικονομία / «Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ακρίβειας είναι το ανθρακούχο νερό, το οποίο είναι 129% ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, οι χαρτοπετσέτες στο 100%, η μαργαρίνη (60%) και το βούτυρο (54%)
LIFO NEWSROOM