Οι Έλληνες εργάζονται τον μισό χρόνο για να πληρώνουν τις εισφορές τους και τους φόρους στο κράτος, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης».

 

Για πέμπτη χρονιά στην Ελλάδα το Κέντρο διενεργεί για τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων απαντώντας στο ερώτημα «Μέχρι ποια ημέρα του χρόνου εργάζονται οι Έλληνες φορολογούμενοι για να πληρώσουν τους φόρους του κράτους;». Φέτος, το ΚΕΦίΜ υπολογίζει ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας την 30η Ιουνίου. Σύμφωνα με το κέντρο, αν έπρεπε να εξοφλούμε πρώτα όλους τους φόρους και τις εισφορές, αυτή θα ήταν η πρώτη ημέρα του έτους που θα διαχειριζόμασταν κατά βούληση το εισόδημά μας.

 

Έρευνα ΚΕΦίΜ: Τον μισό χρόνο δουλεύουμε για τους φόρους και τις εισφορές στο κράτος

 

Έρευνα ΚΕΦίΜ: Τον μισό χρόνο δουλεύουμε για τους φόρους και τις εισφορές στο κράτος

 

Αναλυτικά, το 2019 θα δουλέψουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους (σ.σ τις εργάσιμες ημέρες αυτού του διαστήματος), 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές. Η επίδοση της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ οι Έλληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται.

 

Κάθε χρόνο από το 2009 και μετά προστίθενται κατά μέσο όρο 3,5 επιπλέον ημέρες εργασίας του μέσου πολίτη για το κράτος. Η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές (78 δις το 2019) είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά (42 δις το 2017) για την κάλυψη των βασικών αναγκών (στέγαση, διατροφή, μεταφορές, ένδυση κλπ).

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2019, τα συνολικά φορολογικά έσοδα φέτος προβλέπεται να ανέλθουν στα €78 δις. Από αυτά, τα €31,4 δις αφορούν έμμεσους φόρους, τα €19,7 δις αφορούν άμεσους φόρους, ενώ €26,4 δις αντιστοιχούν σε κοινωνικές εισφορές. Το διαθέσιμο Καθαρό Εθνικό Εισόδημα για το 2019 προβλέπεται να ανέλθει στα €158 δις.

 

Την έρευνα που παρουσίασε ο ερευνητής του ΚΕΦίΜ, Κωνσταντίνος Σαραβάκος, σχολίασαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θόδωρος Σκυλακάκης.

 

«Έρχομαι στη σημερινή εκδήλωση για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας όπως ερχόμουν και τα προηγούμενα χρόνια που βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης που ότι «αποδέχεται την πρόκληση» του ΚΕΦίΜ και όπως είπε θα δώσει το παρών και το επόμενο έτος, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η αντίστροφη πορεία της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας προς τα πίσω. «Πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα ομοιάζουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και γιατί όχι να είμαστε και καλύτεροι σε βάθος χρόνου», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Από την πλευρά του, ο Θόδωρος Σκυλακάκης παρατήρησε ότι η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων και την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τα φορολογικά κίνητρα να δίνονται προς τη λάθος κατεύθυνση. «Πρέπει να σεβόμαστε τους φορολογούμενους», πρόσθεσε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, διαβεβαιώνοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης μέσω ενός «ενάρετου κύκλου αύξησης των επενδύσεων έτσι ώστε να πλησιάσουμε στο κέντρο της Ευρώπης και να βελτιώσουμε τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών».

 

Για να διαβάσετε αναλυτικά την έρευνα πατήστε ΕΔΩ