Επιστρεπτέα προκαταβολή: 2.000 - 4.000 ευρώ ανά επιχείρηση - Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

Επιστρεπτέα προκαταβολή: 2.000 - 4.000 ευρώ ανά επιχείρηση - Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις Facebook Twitter
Επιστρεπτέα προκαταβολή: 2 - 4 χιλ. ευρώ στις πληττόμενες επιχειρήσεις - Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις (Eurokinissi)
0

Παράθυρο επιστροφής ποσοστού ύψους 60-70% της επιστρεπτέας προκαταβολής περιλαμβάνει η σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα, οι 90 χιλ. από τις 130 χιλ επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα μάθουν σήμερα αν πόσα ακριβώς χρήματα θα λάβουν, ενώ όπως διευκρινίζεται κανείς από τους δικαιούχους  δεν θα λάβει κάτω από 2.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν έστω και έναν εργαζόμενο αναμένεται να λάβουν το διπλάσιο ποσό, δηλαδή έως και 4.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούν έως τις 15 Μαΐου να καταθέσουν αιτήσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή φόρων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport.

Όπως ορίζει η απόφαση, παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν μόνο ποσοστό 70% της ενίσχυσης εφόσον ο κύκλος εργασιών τους ένα χρόνο μετά τη λήξη της ενίσχυσης είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς, στη βάση των οποίων εγκρίθηκε η ενίσχυση.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής ποσού μόνο 60% της ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν 31/3/2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν στις 31/3/2020, βάση των στοιχείων της Εργάνη, έως και την 31/3/2021.

Όσοι δε, λάβουν ενισχύσεις δεν θα πληρώσουν τόκους ούτε κεφάλαιο έως 31/12/2021.

Από τον Ιανουάριο του 2022 το ποσό της ενίσχυσης επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολητικές μηνιαίες δόσεις ενώ κάθε δόση καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του μήνα.

Τα ποσά των ενισχύσεων βεβαιώνονται στο taxis ως οφειλές και σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Υπενθυμίζεται πως η επιλογή των επιχειρήσεων θα γίνει με βάση έναν αλγόριθμο ενώ η εκταμίευση των ποσών θα πραγματοποιηθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όπως έχουν δηλωθεί από τις επιχειρήσεις στο TAXIS.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη διαδικασία, οι αιτούντες της επιστρεπτέας προκαταβολής θα λάβουν ειδοποίηση, όπου θα ενημερώνονται για τους όρους αποπληρωμής.

Η εξόφληση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα πραγματοποιηθεί σε 5 χρόνια με περίοδο χάριτος το πρώτο έτος και με χαμηλό επιτόκιο. Το επιτόκιο αυτό, σύμφωνα με το Πρώτο θέμα δεν θα ξεπερνά το 0,5%.

Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 άτομα όπως επίσης ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιριών οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό.

Εν συνεχεία, θα έχουν αποδοθεί και τα άλλα 700 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 1 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στους δικαιούχους που έκαναν πρώτοι αιτήσεις τον Απρίλιο.

Αντίστοιχα, θα διατεθεί ακόμα 1 δισ. ευρώ με τον ίδιο τρόπο ως τον Ιούνιο, σε ένα ακόμα επόμενο γύρο αιτήσεων επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ξεκινήσει τον Μάιο, για όσους δεν εντάχθηκαν ή δεν έκαναν αίτηση μέσα στον Απρίλιο αλλά και για όσους θα ήθελαν και μία επιπλέον δόση ρευστότητας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΣΚΑΪ/Πρώτο Θέμα

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Επιδότηση ενοικίου και εξασφάλιση στέγης για ευάλωτες ομάδες

Οικονομία / Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Επιδότηση ενοικίου και εξασφάλιση στέγης για ευάλωτες ομάδες

Το πρόγραμμα «Κάλυψη», συνολικού προϋπολογισμού 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται σε 44 Δήμους της χώρας, αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία
LIFO NEWSROOM
«Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Οικονομία / «Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ακρίβειας είναι το ανθρακούχο νερό, το οποίο είναι 129% ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, οι χαρτοπετσέτες στο 100%, η μαργαρίνη (60%) και το βούτυρο (54%)
LIFO NEWSROOM