«Επιστρέφουν» οι χάρτινες αποδείξεις -Πώς θα «μετράνε» στο Taxis

Οι χάρτινες αποδείξεις «επιστρέφουν» Facebook Twitter
pixabay
0

Τρόπους για να μειωθεί η φοροδιαφυγή ΦΠΑ αναζητά το υπουργείο Οικονομικών και εξετάζει την επαναφορά κινήτρων για συναλλαγές με μετρητά και αποδείξεις.


Παρότι πριν δύο χρόνια θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση των νοικοκυριών για ηλεκτρονικές αγορές στο 30% του εισοδήματος τους, πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για την «επαναφορά» των χάρτινων αποδείξεων. Οι χάρτινες αποδείξεις αναμένεται να επανέλθουν προκειμένου να περιοριστούν οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι εν μέσω lockdown.

Το σενάριο που εξετάζεται αφορά στο να σκανάρονται οι αποδείξεις με το κινητό τηλέφωνο, μέσω ειδικής εφαρμογής (app) και έπειτα να αποστέλλονται στο Taxis. Το σχέδιο αυτό θα έχει διπλή στόχευση: αφενός να δώσει κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητάνε απόδειξη και για συναλλαγές με μετρητά, αφού έτσι θα «χτίζουν» ευκολότερα το όριο του 30% αφετέρου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή του ΦΠΑ, που υπολογίζεται σε περίπου 7 δισ ευρώ.

Ειδικότερα, μετά από κάθε συναλλαγή με μετρητά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σκανάρουν με το κινητό τους την απόδειξη που έλαβαν προκειμένου να προστεθεί το ποσό που δαπανήθηκε σε αυτό που έχει αθροιστεί από αγορές με κάρτα. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει η δυνατότητα για αυτόματο έλεγχο της γνησιότητάς της, προκειμένου να εντοπίζονται τυχόν «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Παράλληλα, οι σκαναρισμένες αποδείξεις θα δηλώνονται και στη λίστα για την κλήρωση της φορολοταρίας.

Επιπλέον, η φορολοταρία εξετάζεται να γίνει πιο ελκυστική, με αύξηση των ποσών ή ακόμα και με την κλήρωση αυτοκινήτων ή ακινήτων που έχει κατασχέσει το Δημόσιο. Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιορίσει την μεγάλη πτώση της κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι, τα επίσημα στοιχεία από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, τον τουρισμό, την εστίαση και το λιανεμπόριο, επισφραγίζουν την πτώση της κατανάλωσης ενώ 650.000 εργαζόμενοι βρίσκονταν μηνιαίως σε αναστολή για μεγάλο διάστημα του 2020.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς ο πόλεμος με το Ιράν εκτινάσσει τις τιμές της ενέργειας

Οικονομία / Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς ο πόλεμος με το Ιράν εκτινάσσει τις τιμές της ενέργειας

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύονται και οι επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ συνεχίζονται, οι ΗΠΑ επιτρέπουν προσωρινά την αγορά ρωσικού πετρελαίου εν πλω
THE LIFO TEAM
Αισχροκέρδεια στα καύσιμα: Πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες

Οικονομία / Αισχροκέρδεια στα καύσιμα: Πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους θα εντείνουν τους ελέγχους και θα εφαρμόσουν αυστηρά τα πρόστιμα, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ιδίως σε μια περίοδο διεθνούς κρίσης και αυξημένου ενεργειακού κόστους
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Οικονομία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Σκεφτείτε το πιο απίθανο σενάριο και προετοιμαστείτε», προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ

«Βλέπουμε την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας να δοκιμάζεται ξανά από τη νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή» είπε, μεταξύ άλλων, η Γκεοργκίεβα
THE LIFO TEAM