«Επιστρέφουν» οι χάρτινες αποδείξεις -Πώς θα «μετράνε» στο Taxis

Οι χάρτινες αποδείξεις «επιστρέφουν» Facebook Twitter
pixabay
0

Τρόπους για να μειωθεί η φοροδιαφυγή ΦΠΑ αναζητά το υπουργείο Οικονομικών και εξετάζει την επαναφορά κινήτρων για συναλλαγές με μετρητά και αποδείξεις.


Παρότι πριν δύο χρόνια θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση των νοικοκυριών για ηλεκτρονικές αγορές στο 30% του εισοδήματος τους, πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για την «επαναφορά» των χάρτινων αποδείξεων. Οι χάρτινες αποδείξεις αναμένεται να επανέλθουν προκειμένου να περιοριστούν οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι εν μέσω lockdown.

Το σενάριο που εξετάζεται αφορά στο να σκανάρονται οι αποδείξεις με το κινητό τηλέφωνο, μέσω ειδικής εφαρμογής (app) και έπειτα να αποστέλλονται στο Taxis. Το σχέδιο αυτό θα έχει διπλή στόχευση: αφενός να δώσει κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητάνε απόδειξη και για συναλλαγές με μετρητά, αφού έτσι θα «χτίζουν» ευκολότερα το όριο του 30% αφετέρου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή του ΦΠΑ, που υπολογίζεται σε περίπου 7 δισ ευρώ.

Ειδικότερα, μετά από κάθε συναλλαγή με μετρητά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σκανάρουν με το κινητό τους την απόδειξη που έλαβαν προκειμένου να προστεθεί το ποσό που δαπανήθηκε σε αυτό που έχει αθροιστεί από αγορές με κάρτα. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει η δυνατότητα για αυτόματο έλεγχο της γνησιότητάς της, προκειμένου να εντοπίζονται τυχόν «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Παράλληλα, οι σκαναρισμένες αποδείξεις θα δηλώνονται και στη λίστα για την κλήρωση της φορολοταρίας.

Επιπλέον, η φορολοταρία εξετάζεται να γίνει πιο ελκυστική, με αύξηση των ποσών ή ακόμα και με την κλήρωση αυτοκινήτων ή ακινήτων που έχει κατασχέσει το Δημόσιο. Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιορίσει την μεγάλη πτώση της κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι, τα επίσημα στοιχεία από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, τον τουρισμό, την εστίαση και το λιανεμπόριο, επισφραγίζουν την πτώση της κατανάλωσης ενώ 650.000 εργαζόμενοι βρίσκονταν μηνιαίως σε αναστολή για μεγάλο διάστημα του 2020.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Υποβλήθηκαν οι προεκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις για 1 εκατ. πολίτες - Πώς και μέχρι πότε να τις διορθώσετε

Σε περίπτωση που τα στοιχεία των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων είναι λανθασμένα ή ελλιπή, οι φορολογούμενοι οφείλουν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, προκειμένου να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα σωστά δεδομένα
THE LIFO TEAM
11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H ατζέντα και ποιοι θα βρίσκονται φέτος στους Δελφούς

Οικονομία / 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H ατζέντα και ποιοι θα βρίσκονται φέτος στους Δελφούς

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχηγοί κρατών, επενδυτές, στελέχη επιχειρήσεων και κορυφαίοι αναλυτές συναντώνται στους Δελφούς, προκειμένου να αναλύσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΕΝΖΙΝΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΥΡΩΠΗ

Οικονομία / Γιατί οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να παραμείνουν υψηλές στην Ευρώπη ακόμη κι αν τελειώσει ο πόλεμος με το Ιράν

Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη ενδέχεται να παραμείνουν υψηλές για κάποιο διάστημα, παρόλο που η περιοχή δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα Στενά του Ορμούζ - Τι «κρύβεται» πίσω από αυτό
THE LIFO TEAM