«Επιστρέφουν» οι χάρτινες αποδείξεις -Πώς θα «μετράνε» στο Taxis

Οι χάρτινες αποδείξεις «επιστρέφουν» Facebook Twitter
pixabay
0

Τρόπους για να μειωθεί η φοροδιαφυγή ΦΠΑ αναζητά το υπουργείο Οικονομικών και εξετάζει την επαναφορά κινήτρων για συναλλαγές με μετρητά και αποδείξεις.


Παρότι πριν δύο χρόνια θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση των νοικοκυριών για ηλεκτρονικές αγορές στο 30% του εισοδήματος τους, πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για την «επαναφορά» των χάρτινων αποδείξεων. Οι χάρτινες αποδείξεις αναμένεται να επανέλθουν προκειμένου να περιοριστούν οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι εν μέσω lockdown.

Το σενάριο που εξετάζεται αφορά στο να σκανάρονται οι αποδείξεις με το κινητό τηλέφωνο, μέσω ειδικής εφαρμογής (app) και έπειτα να αποστέλλονται στο Taxis. Το σχέδιο αυτό θα έχει διπλή στόχευση: αφενός να δώσει κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητάνε απόδειξη και για συναλλαγές με μετρητά, αφού έτσι θα «χτίζουν» ευκολότερα το όριο του 30% αφετέρου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή του ΦΠΑ, που υπολογίζεται σε περίπου 7 δισ ευρώ.

Ειδικότερα, μετά από κάθε συναλλαγή με μετρητά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σκανάρουν με το κινητό τους την απόδειξη που έλαβαν προκειμένου να προστεθεί το ποσό που δαπανήθηκε σε αυτό που έχει αθροιστεί από αγορές με κάρτα. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει η δυνατότητα για αυτόματο έλεγχο της γνησιότητάς της, προκειμένου να εντοπίζονται τυχόν «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές. Παράλληλα, οι σκαναρισμένες αποδείξεις θα δηλώνονται και στη λίστα για την κλήρωση της φορολοταρίας.

Επιπλέον, η φορολοταρία εξετάζεται να γίνει πιο ελκυστική, με αύξηση των ποσών ή ακόμα και με την κλήρωση αυτοκινήτων ή ακινήτων που έχει κατασχέσει το Δημόσιο. Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιορίσει την μεγάλη πτώση της κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι, τα επίσημα στοιχεία από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, τον τουρισμό, την εστίαση και το λιανεμπόριο, επισφραγίζουν την πτώση της κατανάλωσης ενώ 650.000 εργαζόμενοι βρίσκονταν μηνιαίως σε αναστολή για μεγάλο διάστημα του 2020.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM