Επανεκκίνηση της οικονομίας: Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Επανεκκίνηση της οικονομίας: Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους Facebook Twitter
Επανεκκίνηση της οικονομίας: Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης για εργοδότες και εργαζόμενους (Eurokinissi)
0

Το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που θα σημάνει την επανεκκίνηση της οικονομίας στην μετά τον κορωνοϊό εποχή παρουσίασαν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, συνολικής αξίας 24 δισ. ευρώ, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παράταση στο σχέδιο προστασίας της α' κατοικίας μέχρι τον Ιούλιο, καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ και για τον Μάιο, ευνοϊκές ρυθμίσεις στις συμβάσεις εργασίας αλλά και την πρωτοβουλία «SURE» για την ευέλικτη εργασία.

Τομέας «Οικονομία»

 

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά στην οικονομία, όπως ανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφασίστηκε:

1ον. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

2ον. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

3ον. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

Επανεκκίνηση της οικονομίας: Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους Facebook Twitter

4ον. Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

5ον. Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

6ον. Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

7ον. Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020. «Ο υφιστάμενος Νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ψηφίστηκε την 1η Απριλίου 2019 και ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019. Ο Νόμος αυτός προστατεύει την πρώτη κατοικία για όσους είχαν "κόκκινο δάνειο" μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Τους μεταγενεστέρους «κόκκινους δανειολήπτες» δεν τους προστατεύει», διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Παράλληλα, δρομολογείται και θα υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών, στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Επανεκκίνηση της οικονομίας: Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους Facebook Twitter

Τομέας «Ανάπτυξη»

 

Τα εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργάδης, ο οποιός δήλωσε πως το αργότερο έως τα τέλη Μαΐου θα τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο «εργαλείο» για την παροχή κεφαλαίων κίνησης, εγγυημένο στο ποσοστό 80% του δανείου, για το 25% του ετήσιου τζίρου ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας.

Αυτό θα αφορά κάθε επιχείρηση, μικρομεσαίες ή μεγαλύτερες, με δέσμευση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα πήρε έγκριση από την Κομισιόν να αυξήσει τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου προγράμματος κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο «εργαλείο» που τέθηκε σε ισχύ, για παροχή κεφαλαίου κινήσεως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως μισό εκατομμύριο ευρώ, οι οποίες είναι ενήμερες τραπεζικά και έχουν μόνη δέσμευση να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας ως τον Δεκέμβριο του 2020, όπως γνωστοποίησε ο κ. Γεωργιάδης, σε 3 ημέρες έχουν κατατεθεί στις τράπεζες 8.336 αιτήσεις δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ήδη έχουν δεσμευθεί από τις τράπεζες προς εκταμίευση 1.286.315.000 ευρώ για παροχή ρευστότητας. Πρόκειται για το πρόγραμμα επιδοτούμενων επιτοκίων για τα δύο πρώτα χρόνια για την επιχείρηση που θα λάβει το δάνειο.

Παράλληλα, έχουν εγκριθεί ήδη 5.205 αιτήσεις από επιχειρήσεις- που αφορούν 93.379 εργαζομένους- στην πλατφόρμα για την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων από Απρίλιο έως Ιούνιο, με δυνατότητα επέκτασης και για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Επίσης, σε φάση επεξεργασίας είναι άλλες 25.000 αιτήσεις που αφορούν περισσότερους από 600.000 εργαζομένους.

Οι νέοι κύκλοι αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ- είτε φορολογικές απαλλαγές είτε επιδότηση- και 350 εκατομμύρια ευρώ στη γενική επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, η Αθήνα είναι σε συνεννόηση με την Κομισιόν για επέκταση των προγραμμάτων φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων των δύο πεδίων του αναπτυξιακού νόμου- στο 1 δισεκατομμύριο και στις δύο κατηγορίες- για να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων από όλες τις επιχειρήσεις για τον αναπτυξιακό νόμο.

Επανεκκίνηση της οικονομίας: Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους Facebook Twitter

Με το νέο πρόγραμμα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου:

1ον. Ενισχύονται, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

2ον. Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.

3ον. Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.

4ον. Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

5ον. Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

6ον. Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.

7ον. Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα ανέρχεται σε περίπου 12,5 δισ. ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους σε 17,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο μέτρων θα προστεθούν, το επόμενο διάστημα, νέες πρόνοιες που συνδέονται και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών ταμείων, όπως είναι:

- η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE,

- η αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,
- το νέο πλαίσιο επιδότησης των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό,
- η ενίσχυση κλάδων της οικονομίας, όπου απαιτείται, μέχρι το τέλος του έτους.
- Το συνολικό κόστος των μέτρων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ.

Επανεκκίνηση της οικονομίας: Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους Facebook Twitter

Τομέας «Εργασία»

 

Απαγόρευση απολύσεων, ενίσχυση των εργαζομένων με μειωμένο ωράριο και παράταση του επιδόματος των 800 ευρώ ανήγγειλε, μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Αναλυτικότερα:

Συμβάσεις εργασίας

Σύμφωνα με τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε τη δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40% των μισθωτών που έχουν τεθεί σε αναστολή από μια επιχείρηση με νέα ρύθμιση που εμπεριέχεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία και αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, η δυνατότητα δίνεται με μια βασική προϋπόθεση: εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ' ελάχιστον 15 ημέρες.

Οι άνωθεν επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι μετά την 31η Μαΐου 2020.

Προϋποθέσεις παράτασης

Η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις :

- την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και
- την ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων

Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας από αυτές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 60% επί του συνόλου αυτών, υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών, επισήμανε ο κ. Βρούτσης.

Επανεκκίνηση της οικονομίας: Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους Facebook Twitter

Παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας

Αντίστοιχα παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, «θα συνεχίσουμε να χορηγούμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, κατά την άρση των μέτρων, το υπουργείο Εργασίας παρέχει ακόμα την δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με κρατική εντολή είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.

Η προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Οικονομική ενίσχυση εργαζομένων

«Προχωράμε οριζόντια σε οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασία τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου» σημείωσε ο κ. Βρούτσης επεξηγώντας πως «τυχόν απώλειες που θα προκύψουν, θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση σχετικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ειδικότερα με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE».

Επανεκκίνηση της οικονομίας: Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους Facebook Twitter

Ωράριο

Οι επιχειρήσεις– εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η προσαρμογή του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Υγεία και Ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη νέα φάση που εισέρχεται η οικονομία, καλείται να κινηθεί σε 3 άξονες:

- Στη συνέχιση στήριξης των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων

- Στην στήριξη των εισοδημάτων μέσω ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων

- Στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με πλήρη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους

Στο πλαίσιο αυτό θεσπίζονται αυστηρά αλλά σαφή μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν την «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης» η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του ΕΟΔΥ και κατ' επέκταση της προστασίας όλων από τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στους χώρους εργασίας.

Το ενισχυμένο ελεγκτικό σώμα του Υπουργείου Εργασίας , το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθίσταται ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων προστασίας, της διαπίστωσης παραβάσεων και επιβολής κυρώσεων.

«Θα υπάρξουν κυρώσεις και πρόστιμα σε όποιον αντιβαίνει τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και σαν επιβλέπουσα Αρχή θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αυστηροί στην τήρηση των κανόνων αυτών», είπε ο κ. Βρούτσης.

Επιστήμονες

Όσοι από τους δικαιούχους είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης που καταργήθηκε και τους καταβλήθηκε το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή, τους καταβάλλεται το ποσό των 200 ευρώ για την αποπληρωμή του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ.

Όσοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είχαν λάβει μέρος στην παραπάνω πρόσκληση, μπορούν μέχρι τις 08.05.2020, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet, που διαθέτουν.

Επανεκκίνηση της οικονομίας: Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους Facebook Twitter

Ειδικές κατηγορίες

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, εντός της εβδομάδας θα ανοίξει στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων -συνολικά σε 160.000 δικαιούχους- προκειμένου να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδόματος ύψους 800 ευρώ.

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους το διάστημα 5-8 Μαΐου.

Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας

Παρατείνεται έως και τις 30/6 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020, με σκοπό να δοθεί επαρκής χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους ώστε να προβούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων. Επρόκειτο για ένα αίτημα που είχε υποβάλλει η ΓΣΕΕ.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ