Ελληνικά ομόλογα: 2,5 δισ. ευρώ από τη νέα διπλή έκδοση- Σε «ιστορικό χαμηλό» τα επιτόκια

Σταϊκούρας: 2,5 δισ. ευρώ από τη νέα διπλή έκδοση ελληνικών ομολόγων- Σε «ιστορικό χαμηλό» τα επιτόκια Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ μέσω διπλής έκδοσης ομολόγων, εκμεταλλευόμενη την υψηλή ζήτηση των επενδυτών για την ενίσχυση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η διπλή έκδοση του 5ετούς και 30ετούς ομολόγου είχε «ιστορικά χαμηλά» επιτόκια.

Σημείωσε δε, ότι το 5ετές ομόλογο είχε «σχεδόν μηδενικό» επιτόκιο, ενώ η έκδοση των 30 ετών είχε χαμηλότερο επιτόκιο από την προηγούμενη έκδοση του Μαρτίου, όταν το επιτόκιο ήταν λίγο κάτω από το 2%.

«Η διπλή αυτή έξοδος, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο εφετινός στόχος του δανειακού προγράμματος. Όμως, η αυξημένη ζήτηση για ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους, και μάλιστα από μεγάλη μερίδα θεσμικών επενδυτών, έδωσε την ευκαιρία στη χώρα να βελτιώσει τη ρευστότητα της καμπύλης αποδόσεων σε ακόμη δύο σημεία, αντλώντας, παράλληλα, κεφάλαια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ. Σταϊκούρας.

Υπογράμμισε δε ότι «καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος».

Η Ελλάδα εδώ και χρόνια αξιοποιεί επιτυχώς τις αγορές ομολόγων από τις οποίες ήταν προηγουμένως αποκλεισμένη, λόγω κυρίως της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2010.

Κι αυτό παρά τη χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η οποία παραμένει σε χαμηλό επενδυτικό βαθμό ακόμη και μετά από μια σειρά αναβαθμίσεων, από μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Η χώρα είχε ήδη συγκεντρώσει περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε εκδόσεις ομολόγων φέτος και με την τελευταία αυτή πώληση έχει ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο της για δανεισμό από τις αγορές.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οικονομία / Μικρή η επίδραση του Airbnb στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαθεσιμότητα κατοικιών επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με τα 2,28 εκατομμύρια κενά σπίτια που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Χρεώσεις ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οικονομία / ΑΤΜ: Τι θα ισχύει για τις προμήθειες - Μήνυμα Μητσοτάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις

«Μηδενίζεται η προμήθεια για κάθε ανάληψή σου από ATM άλλης τράπεζας του συστήματος ΔΙΑΣ, αλλά και από τρίτο πάροχο που έχει μετοχική σχέση με την τράπεζά σου», λέει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

Οικονομία / Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

Τι ισχύει το καλοκαίρι του 2025 για τις θερινές άδειες στον ιδιωτικό τομέα – Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας, πόσο είναι, πώς επιμερίζεται και τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM