ΒΑΣΕΙΣ 2024

«Έλεγχος live»: Ξεκινά το «σαφάρι» της ΑΑΔΕ σε τουριστικούς προορισμούς- Οι ποινές

«Έλεγχος live»: Ξεκινά το «σαφάρι» της ΑΑΔΕ σε τουριστικούς προορισμούς- Οι ποινές Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Με ένα νέο «εργαλείο», την εφαρμογή «Έλεγχος live» θα ξεκινήσουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ το «σαφάρι» στους τουριστικούς προορισμούς, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Από τα τέλη Μαΐου, αυτή η εφαρμογή θα έχει κεντρικό «ρόλο» στους περίπου 30.000 ελέγχους που θα κάνει η ΑΑΔΕ σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, κυρίως σε καταστήματα εστίασης και καταλύματα. 

Με την εφαρμογή «Έλεγχος live»- που θα βρίσκεται στα tablet των στελεχών της ΑΑΔΕ- ολοκληρώνεται επί τόπου ο έλεγχος και εκδίδεται το ηλεκτρονικό σημείωμα με φόρους και πρόστιμα, σε περίπτωση παραβάσεων. 

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα βλέπουν στην οθόνη το οικονομικό προφίλ των επιχειρήσεων, τις διαβιβάσεις των αποδείξεων on line, θα διασταυρώνουν τα στοιχεία και στο τέλος θα εκδίδουν το σχετικό σημείωμα, που θα αποστέλλεται απευθείας στη θυρίδα του φορολογούμενου στο taxisnet. 

Στο επίκεντρο των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα βρεθούν τόσο τα νησιά- Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος Κέρκυρα, Κρήτη κλπ.- αλλά και χερσαίοι προορισμοί, για παράδειγμα στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και τη Χαλκιδική. 

ΑΑΔΕ: Πότε μπαίνει «λουκέτο» σε μια επιχείρηση

Σε περιπτώσεις που οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπιστώσουν φοροδιαφυγή, προβλέπεται ότι μπορεί να μπει «λουκέτο» στην επιχείρηση από δύο έως δέκα ημέρες. 

Μάλιστα, σε περιστατικά με χρήση βίας και σε περίπτωση που συντρέξει κίνδυνος για τη ζωή του ελεγκτή της ΑΑΔΕ, τα πρόστιμα φτάνουν έως τα 50.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης έως και τρία έτη. 

Η ΑΑΔΕ μπορεί να κλείσουν ένα κατάστημα στις εξής περιπτώσεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία. 
 
1. Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ. 

2. Άμεσα για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους, διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών. 

3. Άμεσα για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών. 

4. Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Οικονομία
0

ΒΑΣΕΙΣ 2024

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Επιδότηση ενοικίου και εξασφάλιση στέγης για ευάλωτες ομάδες

Οικονομία / Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Επιδότηση ενοικίου και εξασφάλιση στέγης για ευάλωτες ομάδες

Το πρόγραμμα «Κάλυψη», συνολικού προϋπολογισμού 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται σε 44 Δήμους της χώρας, αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία
LIFO NEWSROOM
«Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Οικονομία / «Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ακρίβειας είναι το ανθρακούχο νερό, το οποίο είναι 129% ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, οι χαρτοπετσέτες στο 100%, η μαργαρίνη (60%) και το βούτυρο (54%)
LIFO NEWSROOM