Εκλογές στην Τουρκία: Πτώση στο χρηματιστήριο, ανεστάλησαν οι συναλλαγές

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλη δοκιμασία για την οικονομία-Ανησυχία από την πτώση δεικτών Facebook Twitter
Φωτ.:EPA
0

Δοκιμάζεται η τουρκική οικονομία ενόψει και του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία.

Μετά την χθεσινή ολονύχτια καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Τουρκία ο κύριος δείκτης μετοχών σημείωσε πτώση 6,4% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 9,5%. Μετά από αυτήν την εξέλιξη το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε τις συναλλαγές. Η εντολή για τη διακοπή των συναλλαγών εκδόθηκε στις 09:55 (ώρα Ελλάδας). Οι συναλλαγές επρόκειτο να επαναληφθούν μέσα στην μέρα. 

Η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να επιβαρύνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές τις επόμενες δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η τουρκική λίρα σημείωσε νέο χαμηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας στα 19,70 πριν επανέλθει στα 19,645. 

Το κόστος ασφάλισης κατά της αθέτησης πληρωμών του δημόσιου χρέους της Τουρκίας εκτινάχθηκε σε υψηλό έξι μηνών, σημειώνοντας άλμα 105 μονάδων βάσης (bps) από τα επίπεδα της Παρασκευής στις 597 bps, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

Εκλογές στην Τουρκία: Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέβηκαν 

Ωστόσο οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις αβεβαιότητες γύρω από τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ και για τις επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία, ενώ ανέμεναν τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κέρδισε 0,4%, με τις μετοχές των προσωπικών και οικιακών αγαθών και των ταξιδιών και αναψυχής να οδηγούν τα κέρδη.

Η AXA σημείωσε άνοδο 1,7% αφού η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 2%, καθώς η αύξηση των συμβολαίων περιουσίας και ατυχημάτων αντιστάθμισε την πτώση των εσόδων από αποταμιευτικά προϊόντα στη Γαλλία και την Ιταλία.

Η Siemens Energy AG σημείωσε άνοδο 0,9%, αφού ο ενεργειακός όμιλος αύξησε τις προοπτικές των πωλήσεών του και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών του έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 102 δισ. ευρώ (112,28 δισ. δολάρια).

Βοηθώντας επίσης το κλίμα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών χονδρικής της Γερμανίας μειώθηκε ελαφρώς τον Απρίλιο, η πρώτη ετήσια πτώση από τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ ένα άλλο σύνολο έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή στη Σουηδία υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο.

Με πληροφορίες από Reuters

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ