Σχεδόν αναπόφευκτη είναι για τη Γερμανία, η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. 

 

«Οι καθυστερήσεις με συνέπειες στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης είναι πιθανότατα αναπόφευκτες», ανέφερε σε μήνυμα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας στην ΕΕ, Μάικλ Κλάους, σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Γερμανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως το τέλος του έτους, συντονίζει συνομιλίες σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.

 

Χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιτίθενται στις προϋποθέσεις που αφορούν το κράτος δικαίου, ενώ η Βουδαπέστη ενδέχεται να αρνηθεί την επικύρωση της συμφωνίας στο εθνικό κοινοβούλιο. Μια ομάδα πλουσιότερων κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, τάχθηκαν επίσης κατά της συμβιβαστικής πρότασης που υπέβαλε αυτήν τη εβδομάδα η Γερμανία.

 

«Πρέπει να εντείνουμε το έργο μας για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου», δήλωσε την Τετάρτη η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα στο Bloomberg. Η καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουγγαρία είναι «πολύ περιορισμένη και φαίνεται ότι υπάρχει συνεπής έλλειψη αποφασιστικής δράσης για την έναρξη ποινικών ερευνών και τη δίωξη υποθέσεων διαφθοράς που αφορούν υψηλόβαθμους αξιωματούχους», ανέφερε η Επιτροπή στην πρώτη ετήσια έκθεσή της για το κράτος δικαίου, η οποία αξιολογεί τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ.

 

«Με την έντονη συζήτηση σχετικά με τον μηχανισμό του κράτους δικαίου εντός της ΕΕ και επίσης στο Συμβούλιο των κρατών μελών, προχωρούμε προς μπλοκάρισμα στις συνολικές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο Κλάους. «Το χρονοδιάγραμμα πάει όλο και περισσότερο προς τα πίσω», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

 

Η καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουγγαρία είναι «πολύ περιορισμένη και φαίνεται ότι υπάρχει συνεπής έλλειψη αποφασιστικής δράσης για την έναρξη ποινικών ερευνών και τη δίωξη υποθέσεων διαφθοράς που αφορούν υψηλόβαθμους αξιωματούχους», ανέφερε η Επιτροπή στην πρώτη ετήσια έκθεσή της για το κράτος δικαίου, η οποία αξιολογεί τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ. «Με την έντονη συζήτηση σχετικά με τον μηχανισμό του κράτους δικαίου εντός της ΕΕ και επίσης στο Συμβούλιο των κρατών μελών, προχωρούμε προς μπλοκάρισμα στις συνολικές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο Κλάους. «Το χρονοδιάγραμμα πάει όλο και περισσότερο προς τα πίσω», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

 

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η Σύνοδος Κορυφής των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι «27» ενέκριναν το πακέτο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που για πρώτη φορά θα αντληθεί με την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), συνολικού ύψους 1,074 τρισ. ευρώ. Από αυτά, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 72 δισεκατομμύρια ευρώ

 

 

Με πληροφορίες από Bloomberg/capital.gr