Bloomberg: H Ελλάδα στους πέντε κινδύνους που κρατούν σε επαγρύπνηση την Ε.Ε.

Bloomberg: H Ελλάδα στους πέντε κινδύνους που κρατούν σε επαγρύπνηση την Ε.Ε. Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
0

Τους πέντε κινδύνους που κρατούν σε επαγρύπνηση την Ευρώπη, με την Ελλάδα να αποτελεί έναν από αυτούς, προσδιορίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Από τον επικίνδυνο Τραμπ στην Ιταλία, οι πέντε κίνδυνοι που κρατούν σε επαγρύπνηση την Ε.Ε.» αναφέρει ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία είναι έτοιμη να δει ακόμη ένα έτος έντονης ανάπτυξης, αλλά τα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από αυτό που κάποτε ήταν ένας ηλιόλουστος ορίζοντας».

Η αβεβαιότητα στην Ελλάδα μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ρυθμούς ανάπτυξης, ο εμπορικός προστατευτισμός, η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, η επιδείνωση των προοπτικών της βρετανικής οικονομίας, ο προϋπολογισμός της Ισπανίας και η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική του Τραμπ είναι οι πέντε πηγές ανησυχίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την τριμηνιαία οικονομική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 1,9% φέτος και στο 2,3% το 2019 (έναντι 2,5% και για τα δύο έτη στην έκθεση του Φεβρουαρίου).

«Αυτά δεν είναι καλά νέα για την Αθήνα, η οποία προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της, καθώς ετοιμάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα σε τρεις μήνες» επισημαίνει το πρακτορείο.

Η Κομισιόν κάνει επίσης λόγο λόγο στην ασθενική κατανάλωση, η οποία υποδηλώνει ότι τα νοικοκυριά είναι σε μεγαλύτερη οικονομική πίεση από ό,τι υπολογιζόταν, ενώ η βελτίωση στην απασχόληση θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα να μεταφραστεί σε υψηλότερη κατανάλωση.

Οι υπόλοιποι κίνδυνοι για την Ένωση, όπως αυτές προκύπτουν από την έκθεση της Κομισιόν, είναι:

Η επιδείνωση της βρετανικής οικονομίας

Η επιδείνωση των προοπτικών της βρετανικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,5% φέτος και να μειωθεί στο 1,2% το 2019, αποτελεί πηγή ανησυχίας. Αν και οι προβλέψεις είναι ελαφρώς καλύτερες από τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής τον Φεβρουάριο, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να συνδέεται με την Ιταλία.

Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας μέχρι το επόμενο έτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά εργασίας, καθώς «η επίδραση της προηγούμενης υποτίμησης της στερλίνας στις τιμές καταναλωτή χαλαρώνει».

Υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, εμπόριο

Η Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της παγκόσμιας ανάπτυξης πηγάζει από τις ΗΠΑ και τις πολιτικές της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η άκρως επεκτατική δημοσιονομική πολιτική του Τραμπ μπορεί να οδηγήσει σε ενδεχόμενη υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να επιταχύνει τη στροφή της FED σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Σοβαρός είναι και ο κίνδυνος μίας περαιτέρω όξυνσης των εμπορικών αντιπαραθέσεων με τις ΗΠΑ.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία

Παρά το γεγονός η Κομισιόν διατήρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη αμετάβλητη για την Ιταλία, το πρακτορείο προειδοποιεί για την πολιτική αβεβαιότητα.

«Η πολιτική αβεβαιότητα γίνεται πιο έντονη και εάν παραταθεί, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστήσει τις αγορές πιο ασταθείς και να επηρεάσει το οικονομικό κλίμα» αναφέρει.

Η προειδοποίηση έρχεται μέσα στο αδιέξοδο της Ρώμης μετά τις εκλογές πριν από δύο μήνες, που οδήγησαν σε εκκρεμότητα του κοινοβουλίου και εν μέσω αυξανόμενου κινδύνου νέας προσφυγής σε κάλπες. Αυτό θα παρατείνει την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.

Ο προϋπολογισμός της Ισπανίας

Σύμφωνα με την Κομισιόν παρά τους δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ισπανία κινδυνεύει να χάσει τους στόχους για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, προσπαθεί να ισορροπήσει τις πιέσεις των Βρυξελλών με τις δικές του πολιτικές ανάγκες.

Από την άλλη πλευρά, αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περαιτέρω αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.

Πηγή: Bloomberg

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Saudi Aramco: Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου «στοιχηματίζει» πως η βενζίνη δεν πρόκειται να καταρηγθεί

Οικονομία / Saudi Aramco: Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου «στοιχηματίζει» πως η βενζίνη δεν πρόκειται να καταργηθεί

Η Saudi Aramco λέει ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα υπάρχουν για «πολύ, πολύ καιρό» καθώς ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τέτοια οχήματα «και μετά το 2040»
LIFO NEWSROOM