Ακόμη πιο «μαύρες» οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας- Ύφεση 5,2%, η πιο βαθιά από τον Β’ Παγκόσμιο

Ακόμη πιο «μαύρες» οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας- Ύφεση 5,2%, η πιο βαθιά από τον Β’ Παγκόσμιο Facebook Twitter
EPA
0

Ακόμη πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, για το πλήγμα που θα επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού, δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Πλέον, εκτιμά ότι η παγκόσμια ύφεση θα φτάσει στο 5,2% το 2020, ενώ προειδοποίησε ότι αυτή η εκτίμηση θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω αν συνεχιστεί η αβεβαιότητα για την πανδημία και τα lockdown. Πρόκειται για την πιο βαθιά ύφεση που έχει γνωρίσει ο πλανήτης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη νέα έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα συρρικνωθούν κατά 7% το 2020, ενώ οι αναδυόμενες θα καταγράψουν ύφεση κατά 2,5%. Επίσης, πλέον προβλέπει ότι 70-100 εκατομμύρια άνθρωποι θα ωθηθούν στην ακραία φτώχεια εξαιτίας της πανδημίας, από 60 εκατομμύρια που εκτιμούσε την προηγούμενη φορά.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις καταγράφουν μεγαλύτερο πλήγμα στην οικονομία σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που είχε δημοσιοποιήσει το ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο, οι οποίες έκαναν λόγο για ύφεση 3% της παγκόσμιας οικονομίας το 2020.

Το Ταμείο αναμένεται να ανακοινώσει τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του στις 24 Ιουνίου και ήδη η γενική διευθύντριά του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει προειδοποιήσει ότι είναι πολύ πιθανό να είναι χειρότερες από τις προηγούμενες.

Το βασικό και το κακό σενάριο

Στο βασικό σενάριο της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα lockdown και το κλείσιμο επιχειρήσεων θα αρχίσει να χαλαρώνει στα τέλη Ιουνίου. Αλλά στο δυσμενές σενάριο τα lockdown θα παραταθούν κατά τρεις μήνες.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η ύφεση θα είναι 8-10% στις ανεπτυγμένες οικονομίες και 5% στις αναδυόμενες, ενώ προβλέπονται πολύ περισσότερα λουκέτα σε επιχειρήσεις, μεγαλύτερη κατάρρευση των ροών του παγκοσμίου εμπορίου, περισσότερες απολύσεις και βαθιές περικοπές στις δαπάνες των νοικοκυριών.

Στο βασικό σενάριο, η Παγκόσμια Τράπεζα τοποθετεί την ύφεση για την ευρωζώνη στο 9,1%, για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία στο 6,1%, για τη Βραζιλία στο 8% και για την Ινδία στο 3,2%. Όσο για την Κίνα, αναμένεται ότι θα έχει ανάπτυξη 1% το 2020, από 6% που ήταν η εκτίμηση του Ιανουάριου.

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ