ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο μεταβιβάσεις κληρονομιών, δωρεές και γονικές παροχές

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο μεταβιβάσεις κληρονομιών, δωρεές και γονικές παροχές Facebook Twitter
0

Σαρωτικούς ελέγχους θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο της καθιέρωσης του αφορολόγητου των 800.000 ευρώ που τέθηκε σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2021. 

Ειδικότερα, οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα εξετάσουν 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών προκειμένου να ελεγχθούν για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.  

Θα ελεγχθούν περιπτώσεις που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον πατέρα ή τη μητέρα του και ο γονέας στη συνέχεια με γονική παροχή έδωσε τα χρήματα στο άλλο του παιδί. Με ενδιάμεσο, δηλαδή, τον γονέα τα χρήματα περάσανε από τον έναν αδερφό στον άλλο.

Για την «τριγωνική» αυτή συναλλαγή δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος καθώς η δωρεά χρημάτων έως 800.000 ευρώ από το παιδί στον γονιό είναι αφορολόγητη, όπως επίσης και η γονική παροχή που έγινε στη συνέχεια από τον γονιό στο παιδί.  

Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι στις δωρεές χρημάτων μεταξύ αδελφών δεν ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ.  

ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο και τα ακίνητα

Επίσης από εξονυχιστικό έλεγχο θα περάσουν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων του 2017, οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του 2023.

Αφορούν ακίνητα που βρίσκονται εκτός του αντικειμενικού συστήματος και οι φορολογούμενοι δεν έχουν δεχθεί την προεκτίμηση – προσωρινή αξία της εφορίας.

Η επιλογή των υποθέσεων που ελέγχονται κατά προτεραιότητα το 2023 γίνεται ανά ελεγκτική υπηρεσία με βάση ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης. 

Το συγκεκριμένο σύστημα ερευνά τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνων και τα στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που έχει στη διάθεση της η ΑΑΔΕ. Υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση ελέγχονται κατά προτεραιότητα.

Ποιες άλλες υποθέσεις θα ελεγχθούν

Επίσης, θα ελεγχθούν υποθέσεις που αφορούν: 

- εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Έρευνας και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.  

- πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος  

- επιστροφές φόρων.  

- επιστροφών ΦΠΑ καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.  

- για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων κατά τη δημοσίευση της απόφασης.  

- για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο Ο.Π.Σ. Elenxis.

- που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής αρχής και διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε.  

-  διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.  

- επιβολή προστίμων και υποθέσεις που αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα με βάση τη σχετική νομοθεσία.

-  διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμε.ρών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.

- αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος. 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται κάτι ένα μεγάλο πρόβλημα

Διεθνή / Τούρκοι κάνουν αναρτήσεις για το «φτηνό, καλό φαΐ» στην Ελλάδα, αλλά από πίσω κρύβεται ένα μεγάλο πρόβλημα

Οι τιμές σε τουριστικά θέρετρα σε Ελλάδα και Τουρκία - Αυξάνονται οι τιμές σε φαγητό, ένδυση, μεταφορές - Το όριο πείνας στην Τουρκία ξεπερνά τον κατώτατο μισθό κατά 3.000 λίρες - Ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ