Απεργία την Πρωτομαγιά

Η Κομισιόν διαψεύδει το ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ζητήσαμε εμείς επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η Κομισιόν διαψεύδει το ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ζητήσαμε εμείς επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση Facebook Twitter
2

Δεν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δήλωσε, σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζήτησε η Επιτροπή και ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι εκ πρώτης όψεως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η κυβέρνηση εξέτασε τις τελευταίες ημέρες σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε δίμηνη αναστολή της εφαρμογής του μέτρου, προκειμένου να εξεταστεί από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά πάγωσαν λόγω "αντίρροπων δυνάμεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά επελέγη η λύση να δοθεί μόνο μια παράταση οκτώ ημερών στην εφαρμογή του μέτρου προκειμένου να υπάρξει χρόνος για περαιτέρω διαβούλευση. 

Στο μεταξύ, κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητά να μάθει αν η επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση μπορεί να αντικατασταθεί με ισοδύναμα ίσης αξίας, σε συνεννόηση με τους πιστωτές είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κατέθεσε πριν από λίγο η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Στην ερώτησή της η ευρωβουλευτής ερωτά επίσης και αν ισχύει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. επιβολή ΦΠΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση

όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της ευρωβουλευτού: "Η Μαρία Σπυράκη αναλογιζόμενη την οικονομική επιβάρυνση που θα πλήξει την μέση ελληνική οικογένεια που στέλνει τα παιδιά της στα φροντιστήρια για να μάθουν ξένες γλώσσες αλλά και για να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια, από την πρώτη στιγμή τάχθηκε αντίθετη στην εφαρμογή του μέτρου και σε συνεργασία με τον Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ καθηγητή Θόδωρο Φορτσάκη έστειλε (18/8/15) κοινή επιστολή στον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Παιδείας κ. Τιμπόρ Ναβράτσις αλλά και στους υπόλοιπους 27 υπουργούς Παιδείας ζητώντας τους να βοηθήσουν ώστε να ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση εξαιτίας των δεσμεύσεων του Αλέξη Τσίπρα προς τους πιστωτές, δεν δύναται να αναλάβει καμία απόφαση, αυξάνοντας την αγωνία της ελληνικής οικογένειας αλλά και χιλιάδων επαγγελματιών του κλάδου οι οποίοι στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν γνωρίζουν τι τιμές πρέπει να χρεώσουν".

2

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM