Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ Facebook Twitter
0

Συνεδριάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης Ελλάδας – δανειστών.

Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει  «κούρεμα» των ενεχύρων κατά 10%, καθώς υπάρχει η έντονη πίεση της Ντόιτσεμπανκ και όσων συνασπίζονται γύρω της.

Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί στις τράπεζες 80 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ELA, ενώ με βάση τα ενέχυρα ύψους 137 δισ. ευρώ που διαθέτουν σήμερα, μπορούν να αντλήσουν έως και 95 δισ. ευρώ, δηλαδή 15 δισ. ευρώ ακόμη. Αν το «κούρεμα» αυξηθεί από το σημερινό 30% στο 40%, τότε το «ταβάνι» του ELA θα πέσει στα 82,2 δισ. ευρώ, δηλαδή οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα μόλις 2,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η ρευστότητα θα επαρκεί για μόλις δύο εβδομάδες (με την προϋπόθεση ότι οι εκροές καταθέσεων είναι 1 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM