Αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες - Αποταμιεύουν περιμένοντας έναν δύσκολο χειμώνα

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες - Αποταμιεύουν περιμένοντας έναν δύσκολο χειμώνα Facebook Twitter
0

Εκτίναξη της χρηματοδότησης και σημαντική αύξηση των καταθέσεων που τηρούν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες καταγράφεται τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες αυξήθηκαν σε κατά 2,6 δισ. ευρώ και ανήλθαν στο τέλος Ιουλίου σε 31,8 δισ. ευρώ από 29,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

«Η οικονομική κρίση και ο φόβος του κορωνοϊού προκαλούν μείωση της ζήτησης και οδηγούν τις επιχειρήσεις σε συγκράτηση των δαπανών τους και διακράτηση της ρευστότητας που διοχετεύεται μέσα από κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα το δύσκολο διάστημα που προμηνύεται η εκ νέου έξαρση της πανδημίας», τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες.

Την ίδια στιγμή, πτωτικά διαμορφώθηκε ωστόσο η χρηματοδότηση του κλάδου των κατασκευών, στον οποίο τον Ιούλιο υπήρξε πιστωτική συρρίκνωση κατά -3,7% από -4%, στοιχείο που είναι ενδεικτικό της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στη συγκράτηση των δαπανών τους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, καταφεύγουν και τα νοικοκυριά, οι καταθέσεις των οποίων αυξήθηκαν στο τέλος Ιουλίου κατά 6% και συγκεκριμένα κατά 669 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των καταθέσεων των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στα 119,7 δισ. ευρώ, με περαιτέρω ενίσχυση ωστόσο της στροφής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Η αύξηση των καταθέσεων ταμιευτηρίου κατά 579 εκατ. ευρώ στα 61,8 δισ. ευρώ συνολικά, γίνεται εις βάρος των καταθέσεων προθεσμίας, που υποχώρησαν κατά 421 εκατ. ευρώ, στα 40 δισ. ευρώ, και αποτυπώνει την ανάγκη των νοικοκυριών να διαθέτουν περισσότερα ρευστά διαθέσιμα αντί να αποταμιεύουν, ειδικά σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που η αποταμίευση δεν επιβραβεύεται πλέον με υψηλές αποδόσεις.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM