Αλλαγές στη γονική παροχή: Πώς θα δωρίζουν οι γονείς λεφτά στα παιδιά

Αλλαγές στη γονική παροχή: Πώς θα δωρίζουν οι γονείς λεφτά στα παιδιά Facebook Twitter
0

Φθηνότερων αγορές πρώτης κατοικίας φέρνει η ενεργοποίηση του μέτρου για αφορολόγητες -επί της ουσίας- χρηματικές δωρεές από τους γονείς προς τα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, ενεργοποιείται η διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα κι έτσι κατά τις γονικές παροχές χρηματικών ποσών -με τα οποία αποκτάται πρώτη κατοικία- δεν θα ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση 10% αλλά η πρώτη κλίμακα φορολόγησης των γονικών παροχών και κληρονομιών.

Η συγκεκριμένη κλίμακα έχει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ ενώ τα επόμενα 150.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%. Έτσι, για μια γονική παροχή χρηματικού ποσού ύψους 300.000 ευρώ ο φόρος που θα πληρώσει ο γονιός ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ο πατέρας δώσει στην κόρη του το ποσό των 5.000 ευρώ για την αγορά ενός αυτοκινήτου, τότε η συγκεκριμένη γονική παροχή θα επιβαρυνθεί με φόρο 500 ευρώ (5.000x10%). Αν όμως ο πατέρας βοηθήσει την κόρη του για να αγοράσει πρώτη κατοικία δίνοντάς της 50.000 ευρώ δεν θα επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ.

Προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών/γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά/γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο έτυχε το τέκνο της απαλλαγής πρώτης κατοικίας.

Επιπλέον, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% αφορά μόνο τις γονικές παροχές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά και όχι για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων π.χ. αγορά αυτοκινήτου.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονιού προς το παιδί του ισχύει κανονικά και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα, όπως για παράδειγμα, από αποταμίευση.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρισμός για όλους: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οικονομία / Τουρισμός για όλους 2024: Ξεκινούν την Πέμπτη οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 400 ευρώ

Οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν
NEWSROOM
Στεγαστική κρίση: Ένας «καλός» μισθός το κόστος στέγασης – ο «εφιάλτης» της ανανέωσης

Οικονομία / Στεγαστική κρίση: Ένας καλός μισθός το κόστος στέγασης – Ο «εφιάλτης» της ανανέωσης του συμβολαίου

Αναλυτικός οδηγός ενοικίασης κατοικίας και τιμές στο κέντρο, τα βόρεια, τα νότια προάστια και τον Πειραιά - 52% η αύξηση στα μισθώματα οικογενειακών κατοικιών - Οι 9+1 λόγοι που αυξήθηκαν τα ενοίκια - Από τον Θέμη Μπάκα, e-real estates
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ